Заяви Лукашенка свідчать, що він хоче уникнути відповідальності у війні проти України – Центр протидії дезінформації

Заяви Лукашенка свідчать, що він хоче уникнути відповідальності у війні проти України – Центр протидії дезінформації

11 Червня 2022
1841
11 Червня 2022
09:59

Заяви Лукашенка свідчать, що він хоче уникнути відповідальності у війні проти України – Центр протидії дезінформації

1841
Ще до 24 лютого самопроголошений президент Білорусі казав, що «Україна не є самостійною в ухваленні рішень, і американці підштовхують її до війни».
Заяви Лукашенка свідчать, що він хоче уникнути відповідальності у війні проти України – Центр протидії дезінформації
Заяви Лукашенка свідчать, що він хоче уникнути відповідальності у війні проти України – Центр протидії дезінформації

У Центрі протидії дезінформації проаналізували риторику самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка щодо війни Росії проти України. Про це йдеться у статті, опублікованій на сайті ЦПД.

«За понад три місяці російської агресії в Україні риторика Лукашенка змінилася від позиції союзника Росії до спроб дистанціювання від Кремля та пропозицій миротворчості», – зазначають у ЦПД.

Лукашенко наголошує, що Білорусь – не агресор, і жодного білоруського військового в Україні немає. Хоча нині Білорусь планує збільшити чисельність своєї армії до 80 тисяч та анонсувала проведення «мобілізаційних навчань» поблизу українського кордону наприкінці червня.

«Сумнівна легітимність самопроголошеного президента Білорусі та його явна залежність від Кремля очевидна не лише для західних лідерів, а вже й для його держапарату, – йдеться у публікації. – Відновлення повного контролю над армією є ключовою запорукою політичного виживання Лукашенка, оскільки демонструє його контроль над країною та відданість силових структур».

Наративи Лукашенка, які зафіксував ЦПД:

До 2022 року заперечував конфлікт між країнами:

«Ми якщо й прийдемо з півночі до вас, то ми прийдемо на комбайнах, тракторах, тролейбусах і автобусах – ми ніколи не прийдемо до вас на танках. З території Білорусі росіяни до України не прийдуть ніколи! Тим паче зі зброєю».

Січень 2022 року: з’явився наратив, що Україна загрожує безпеці Білорусі та Росії:

«Біля кордонів Білорусі триває нарощування військового контингенту України з націоналістів-радикалів, які гірші, ніж військові НАТО. Білоруси – не агресори, але ми в союзі зі стратегічним партнером – братською Росією, та будемо всіляко її підтримувати».

Лютий 2022 року — наратив про те, що Захід штовхає Україну на безперспективну війну з Росією:

«Україна не є самостійною в ухваленні рішень, і американці підштовхують її до війни. Проти об’єднаних зусиль шансів Україна не має. У разі, якщо трапиться війна, вона продовжиться 3-4 дні, там немає кому проти нас воювати. Українці будуть божевільними, якщо зіштовхнуться з Росією… Ми відріжемо всіляке постачання не тільки пально-мастильних матеріалів, а й електрику. Ми розмістимо не тільки ядерну зброю, але й суперядерну перспективну, щоб захистити свою територію».

24 лютого 2022 року, у день вторгнення РФ в Україну, Лукашенко заперечував причетність Білорусі:

«…прочитав, що о 5 ранку український кордон атакували російські війська, які підтримує Білорусь. Мерзотники! Наші війська не беруть жодної участі в цій операції. Щоправда, з території чорнобильських районів, приблизно де були навчання російських військ, було запущено дві чи три ракети».

Березень 2022 року: Лукашенко відмовлявся від своїх попередніх заяв про розміщення ядерної зброї та виправдовувався за білоруську співучасть у війні:

«…а я зараз вам покажу, звідки на Білорусь готувався напад… Тому не ми розв’язали цю війну, наша совість чиста. Я не планую розміщувати тут ядерну зброю, виробляти і створювати її та використовувати цю ядерну зброю проти будь-кого. Такого ніколи не було в планах білоруського керівництва».

Квітень 2022 року: Лукашенко заявляв про спроби налагодити діалог між Україною та РФ і наголошував на несправедливості західних санкцій:

«Основна мета розв’язаної проти Білорусі економічної війни – підрив добробуту населення. Професійні дії наших військових і дипломатів залишилися непоміченими на Заході. Бездоказово і безпідставно Білорусь була оголошена союзником агресора».

Травень 2022 року: звучать заяви про затягнуту «спецоперацію РФ» та захоплення майстерністю ЗСУ – гра, спрямована на пошук шляхів відступу, щоб уникнути відповідальності за участь у війні:

«…Я відчуваю, що спецоперація ця затягнулася».

«Ні, ми не збираємося брати участь в спецоперації збройних сил Росії».

«Найефективнішими з боку ЗСУ виявилися мобільні групи, які миттєво, несподівано наближалися до супротивника, що їх значно перевершує, завдавали нищівних ударів…».

Нагадаємо, Комітет міністрів Ради Європи у березні ухвалив рішення призупинити відносини з Білоруссю у зв'язку з російською агресією проти України. 

Фото з сайту Олександра Лукашенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1841
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду