Попри політичний конфлікт у Польщі, кошти на Bayraktar надсилали і ліві, і праві –  Славомір Сєраковський

Попри політичний конфлікт у Польщі, кошти на Bayraktar надсилали і ліві, і праві – Славомір Сєраковський

28 Липня 2022
1401
28 Липня 2022
20:06

Попри політичний конфлікт у Польщі, кошти на Bayraktar надсилали і ліві, і праві – Славомір Сєраковський

1401
Взявшись за збір значної суми, журналіст вирішив «повністю сконцентрувався на кожному з наступних кроків, не маючи ані оптимізму, ані песимізму».
Попри політичний конфлікт у Польщі, кошти на Bayraktar надсилали і ліві, і праві –  Славомір Сєраковський
Попри політичний конфлікт у Польщі, кошти на Bayraktar надсилали і ліві, і праві –  Славомір Сєраковський

Польський журналіст, засновник і редактор видання «Критика Політична» (Krytyka Polityczna) Славомір Сєраковський в інтерв’ю «Укрінформу» розповів, як збирав кошти на Bayraktar для України.

За його словами, прикладом для нього послугувала кампанія, ініційована литовським телеведучим, засновником Laisvės TV Андрюсом Тапінасом. Втім, у Польші уряд до цього не залучали.

«Я журналіст з лівими поглядами, у нас всередині країни значний політичний конфлікт, – розповів Сєраковський. – Натомість я хотів, щоб ця акція була максимально аполітичною. Значною мірою мені це вдалося. Дуже багато людей з правого боку політичної сцени перевели кошти і не зважали на те, хто організатор акції».

До акції приєдналися такі відомі діячі, як кінорежискерка Агнєшка Голланд, колишній польський омбудсман Адам Боднар, лауреат кінопремії «Оскар» Павел Павліковський і ряд дисидентів, зокрема, Адам Міхнік, а також інфлюенсери, які мають по кілька мільйонів підписників у соцмережах.

«Ці інфлюенсери могли побоюватися, що збір коштів на зброю може зашкодити їхньому іміджу, але вони вирішили допомогти. Це дуже неповторна ситуація, такого раніше ніколи не було», – відзначив журналіст.

А найбільше під час збору коштів його вразили три історії.

Пан Яцек перерахував на акцію 5 злотих (40 грн) зі своєї скромної соціальної допомоги у розмірі 717 злотих, що дуже мало за польськими мірками. У коментарі чоловік написав, що він інвалід і не може перерахувати багато, але відчуває потребу допомогти. Протягом ночі Сдавомір із друзями підготували окрему акцію по збору коштів для нього та переказали пану Яцеку еквівалент трьох його місячних соціальних виплат. Ці кошти зібрали за два дні.

У подружньої пари була 50-та річниця шлюбу, і вони попросили замість подарунків робити перекази на акцію.

Один чоловік дуже ретельно стежив за акцією, але помер не дочекавшись її звершення. Його родина попросила перед похороном, аби замість купівлі квітів усі перевели кошти на Bayraktar.

Кампанія, метою якої був збір коштів на Bayraktar для ЗСУ, стартувала 28 червня та мала завершитися наприкінці липня. Сума становила 22,5 мільйонів злотих (4,5 млн євро).

У підсумку, турецька компанія Baykar безоплатно передасть Україні безпілотник Bayraktar TB2. А зібрані кошти, як розмповів Славомір Сєраковський, підуть на гуманітарні потреби українців. Додатково зібрані 1,8 млн злотих (384 тис доларів) передадуть до фонду ЗСУ, яким керує Нацбанк України.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1401
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду