6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві

6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві

21 Липня 2022
1770
21 Липня 2022
21:51

6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві

1770
Для половини з них цей показ стане світовою прем'єрою.
6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві
6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві

Сараєвський кінофестиваль стане майданчиком для прем’єр українських фільмів, повідомляється на сайті кінофоруму

Найпотужніше українське кіно заявило про себе у документальному конкурсі. Тут вперше представлять стрічку «Щоденник нареченої Христа» дебютантки, випускниці Лабораторії з кіновиробництва для молодих митців IndieLab Марти Смеречинської. Після кількох років роботи Марта розгорнула свою особисту історію з короткометражного фільму про жіночий монастир у новому форматі, де режисерські випробування є лише ремеслом у порівнянні з тою душевною працею, яку ведуть монахині.

Також тут відбудеться світова прем’єра роботи «Літургія протитанкових перешкод» Дмитра Сухолиткого-Собчука, чий ігровий фільм «Памфір» брав участь у конкурсній програмі Каннського міжнародного кінофестивалю. За сюжетом, реальність в Україні поділилась на два періоди — до війни та після. Кожен громадянин намагається бути корисним у цьому загальнонаціональному спротиві ворогу. Українці змінюють свої професії та пристосовуються до потреб військового часу. У художніх майстернях скульптори виготовляють протитанкові перешкоди. Мовчазні постаті українських діячів, янголів, козаків та множинні копії Ісуса Христа, наче теракотова армія, завмерли в очікуванні нових творінь. 

У Сараєві продовжить свою кінофестивальну історію стрічка учасника «Вавилону’13» Ігоря Іванька «Крихка пам’ять». Нагадаємо, це знаковий фільм для «Вавілону’13»: у 2019 році фінансову підтримку проєкту надали Держкіно та Український культурний фонд, коли УКФ тільки починав фінансувати кіновиробництво. Пізніше фільм підтримав й Словацький аудіовізуальний фонд. 

Ігор Іванько розповів історію свого діда, який тривалий час фільмував на Одеській кіностудії. Свого часу стрічки кінооператора Леоніда Бурлаки були популярними. Зараз вони забуваються, а сам кінематографіст втрачає пам’ять. Над збереженням доробку дідуся починає працювати його онук.

У конкурсі короткометражних фільмів змагатиметься докуфікшн «Поки тут тихо» Новруза Хікмета та Олени Подолянко. У Сараєві відбудеться ще й світова прем'єра їхньої спільної роботи.

У студентському конкурсі представлено роботу «Аналогія простору» Олександра Хойсана.

В основній конкурсній програмі братиме участь фільм «Клондайк» Марини Ер Горбач. Нагадаємо, фільм розповідає про життя родини на сході України, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року на Донеччині.

Головні герої – Ірка і Толік – очікують на народження своєї першої дитини, коли в їхнє життя вривається війна. Однак жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють бойовики.

Сараєвський кінофестиваль (Sarajevo Film Festival) — найбільший кінофестиваль на Балканах та один із найбільших у Європі. Заснований у Сараєві в 1995 році, коли місто було в облозі під час Боснійської війни. Перший раз кінофорум провели у 1996 році. Найвища нагорода фестивалю — премія «Серце Сараєва». За неї змагатиметься 51 фільм у чотирьох конкурсних секціях фестивалю – повнометражній, документальній, короткометражній та студентській.

Фото з сайту кінофестивалю у Сараєві

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1770
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду