detector.media
21.07.2022 21:51
6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві
6 українських фільмів представлять на одній із найбільших платформ Європи — кінофестивалі в Сараєві
Для половини з них цей показ стане світовою прем'єрою.

Сараєвський кінофестиваль стане майданчиком для прем’єр українських фільмів, повідомляється на сайті кінофоруму

Найпотужніше українське кіно заявило про себе у документальному конкурсі. Тут вперше представлять стрічку «Щоденник нареченої Христа» дебютантки, випускниці Лабораторії з кіновиробництва для молодих митців IndieLab Марти Смеречинської. Після кількох років роботи Марта розгорнула свою особисту історію з короткометражного фільму про жіночий монастир у новому форматі, де режисерські випробування є лише ремеслом у порівнянні з тою душевною працею, яку ведуть монахині.

Також тут відбудеться світова прем’єра роботи «Літургія протитанкових перешкод» Дмитра Сухолиткого-Собчука, чий ігровий фільм «Памфір» брав участь у конкурсній програмі Каннського міжнародного кінофестивалю. За сюжетом, реальність в Україні поділилась на два періоди — до війни та після. Кожен громадянин намагається бути корисним у цьому загальнонаціональному спротиві ворогу. Українці змінюють свої професії та пристосовуються до потреб військового часу. У художніх майстернях скульптори виготовляють протитанкові перешкоди. Мовчазні постаті українських діячів, янголів, козаків та множинні копії Ісуса Христа, наче теракотова армія, завмерли в очікуванні нових творінь. 

У Сараєві продовжить свою кінофестивальну історію стрічка учасника «Вавилону’13» Ігоря Іванька «Крихка пам’ять». Нагадаємо, це знаковий фільм для «Вавілону’13»: у 2019 році фінансову підтримку проєкту надали Держкіно та Український культурний фонд, коли УКФ тільки починав фінансувати кіновиробництво. Пізніше фільм підтримав й Словацький аудіовізуальний фонд. 

Ігор Іванько розповів історію свого діда, який тривалий час фільмував на Одеській кіностудії. Свого часу стрічки кінооператора Леоніда Бурлаки були популярними. Зараз вони забуваються, а сам кінематографіст втрачає пам’ять. Над збереженням доробку дідуся починає працювати його онук.

У конкурсі короткометражних фільмів змагатиметься докуфікшн «Поки тут тихо» Новруза Хікмета та Олени Подолянко. У Сараєві відбудеться ще й світова прем'єра їхньої спільної роботи.

У студентському конкурсі представлено роботу «Аналогія простору» Олександра Хойсана.

В основній конкурсній програмі братиме участь фільм «Клондайк» Марини Ер Горбач. Нагадаємо, фільм розповідає про життя родини на сході України, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року на Донеччині.

Головні герої – Ірка і Толік – очікують на народження своєї першої дитини, коли в їхнє життя вривається війна. Однак жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють бойовики.

Сараєвський кінофестиваль (Sarajevo Film Festival) — найбільший кінофестиваль на Балканах та один із найбільших у Європі. Заснований у Сараєві в 1995 році, коли місто було в облозі під час Боснійської війни. Перший раз кінофорум провели у 1996 році. Найвища нагорода фестивалю — премія «Серце Сараєва». За неї змагатиметься 51 фільм у чотирьох конкурсних секціях фестивалю – повнометражній, документальній, короткометражній та студентській.

Фото з сайту кінофестивалю у Сараєві

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY