В Ірані кінорежисера Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення

В Ірані кінорежисера Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення

21 Липня 2022
1074
21 Липня 2022
18:44

В Ірані кінорежисера Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення

1074
Це вже третій іранський кінематографіст, заарештований цього місяця.
В Ірані кінорежисера Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення
В Ірані кінорежисера Джафара Панахі засудили до шести років ув'язнення

В Ірані суд визнав кінорежисера Джафара Панахі винним у підтримці антиурядових протестів у 2010 році та у «пропаганді проти системи». Про це з посиланням на іранську службу повідомляє «Радіо Свобода».

Згідно з рішенням суду, Джафар Панахі має відбути шість років ув'язнення.

Минулого тижня Панахі заарештували у Тегерані. Суд ухвалив рішення, що він має відбути тюремний термін, призначений йому ще 12 років тому.

Панахі став вже третім іранським кінорежисером, заарештованим цього місяця. У липні в Ірані затримали кінорежисера, лауреата гран-прі Берлінського кінофестивалю 2020 року Мохаммаді Расулофа та його асистента Мостафу Алеахмада.

Переслідування Джафара Панахі в Ірані почалося після протестів взимку 2009-2010 років. Люди вийшли на вулиці після оголошення результатів виборів. Прихильники опозиційного кандидата, колишнього прем'єра Ірану Мир-Хосейна Мусаві виступили проти оголошеної перемоги чинного президента Махмуда Ахмадінеджада та звинувачували ЦВК у фальсифікаціях.

Джафара Панахі, який висловив підтримку протестувальникам, заарештували та засудили до шести років позбавлення волі.

Після двох місяців у в'язниці його було звільнено умовно достроково. Всесвітньо відомому кінорежисеру заборонили залишати країну, знімати фільми та писати кіносценарії.

11 липня 2022 року Панахі звернувся до прокуратури, щоб дізнатися про стан затриманого коллеги Расулофа. Там режисеру повідомили, що його тюремний термін за вироком від 2010 року вважається невідбутим. Панахі  заарештували та призначили нове відбуття покарання.

62-річний Джафар Панахі — один із найвідоміших іранських кіномитців. Його фільм «Таксі» отримав у 2015 році гран-прі Берлінського кінофестивалю, а фільм «Три особи» у 2018 році здобув премію кінофестивалю в Каннах за найкращий сценарій. Також Панахі відзначали такими нагородами, як «Золотий леопард» кінофестивалю в Локарно та «Золотий лев» Венеціанського фестивалю.

У травні 2022 року і Панахі, і Расулоф були серед тих понад 300 іранських інтелектуалів і діячів культури, які підписали відкритий лист із засудженням репресій, що посилюються, проти свободи слова і творчості в країні.

Фото Джафара Панахі — кадр із фільму «Таксі»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1074
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду