У Киргизстані судять керівника телеканалу через висвітлення війни в Україні

У Киргизстані судять керівника телеканалу через висвітлення війни в Україні

19 Липня 2022
1427
19 Липня 2022
10:37

У Киргизстані судять керівника телеканалу через висвітлення війни в Україні

1427
Керівник телеканалу Next TV Таалай Дуйшенбієв перебуває під вартою з 3 березня.
У Киргизстані судять керівника телеканалу через висвітлення війни в Україні
У Киргизстані судять керівника телеканалу через висвітлення війни в Україні

У Киргизстані судять керівника телеканалу Next TV Таалая Дуйшенбієва через «розповсюдження неправдивої інформації» про те, що киргизька влада нібито підтримує російське вторгнення в Україну. Про це повідомляє видання 24.kg. 

За версією слідства, у соцмережах Next TV поширював недостовірну інформацію про те, що нібито Киргизстан надаватиме військову допомогу Росії, щоб допомогти їй у війні проти України. При цьому телеканал посилався на колишнього керівника спецслужб Казахстану.

За словами експосадовця, Киргизстан і Таджикистан «на конфіденційному рівні» висловили готовність сприяти військовому наступу Росії в Україні.  

Правоохоронці Киргизстану заявили, що цитоване телеканалом Next TV повідомлення є «проявом ненависті до національних меншин», які можуть «завдати непоправної шкоди іміджу країни».

Дуйшенбієва затримали 3 березня та доправили до СІЗО. Next TV відключили від ефіру. 18 липня адвокати подали клопотання про зміну запобіжного заходу Дуйшенбієву, проте суд не задовольнив прохання юристів. Таалай Дуйшенбієв залишається під вартою до 3 серпня.

«Вперше в історії журналіста судять через публікацію у соцмережах. Це безпрецедентний випадок. Виходить, що будь-якого співробітника ЗМІ, будь-якого блогера можна на підставі критичної статті посадити. Дуйшенбієва звинувачують у змові з групою осіб, що є абсолютно незаконним. Доказів немає жодних»,зазначив 13 липня адвокат Тимур Султанов після передачі справи до суду.

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаку російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. Агресор забороняє своїм ЗМІ називати вторгнення війною, використовуючи термін «спецоперація».

4 березня Державна дума Росії ухвалила законопроєкт про кримінальну відповідальність за «фейки про дії російських збройних сил».

За повідомлення про діяльність російської армії, які суд РФ визнає «наперед помилковими», загрожує штраф або до 15 років колонії. 

Скріншот відео: Next TV 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1427
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду