У Сімферополі затримали громадянського журналіста Ролана Османова — «Кримська солідарність»

У Сімферополі затримали громадянського журналіста Ролана Османова — «Кримська солідарність»

13 Липня 2022
4324
13 Липня 2022
17:58

У Сімферополі затримали громадянського журналіста Ролана Османова — «Кримська солідарність»

4324
Його викрали невідомі в масках біля будівлі міського суду.
У Сімферополі затримали громадянського журналіста Ролана Османова — «Кримська солідарність»
У Сімферополі затримали громадянського журналіста Ролана Османова — «Кримська солідарність»

Громадянського журналіста, активіста Ролана Османова викрали невідомі у масках біля будівлі суду у тимчасово окупованому Сімферополі, повідомляє «Кримська солідарність». За кілька годин активіст кримськотатарського руху Лемар Юнусов повідомив, що Османов перебуває у Центрі протидії екстремізму.

Інтереси затриманого представлятиме правозахисник Іслам Веліляєв.

Співробітники так званого Центру протидії екстремізму висунули блогеру та стрімеру два обвинувачення. Ролана Османова звинувачують у громадських діях, «спрямованих на дискредитацію використання Збройних Сил Російської Федерації» за статтею 20.3.3 Кодексу РФ щодо адміністративних порушень (КоАП РФ). Крім того, йому пред'явлено правопорушення за частиною 1 статті 19.3 КоАП РФ («непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції»).

До будинку, де мешкає Османов, у селі Урожайне Сімферопольського району прибули співробітники поліції.

Активісту загрожує штраф у розмірі від 30 до 50 тисяч рублів, штраф у розмірі від 2 до 4 тисяч рублів, адміністративний арешт терміном до 15 діб або від 40 до 120 годин виправних робіт.

Адміністративний протокол за статтею 19.3 КпАП вже складено, справу розглядатиме Залізничний районний суд Сімферополя.

Ролан Османов — кримський активіст та стрімер. Раніше він брав участь у пікеті біля Ханського палацу, протестуючи проти його знищення під виглядом реставрації. Крім цього, він є постійним слухачем на судових засіданнях із політично вмотивованих справ у Криму.

Раніше сайт «Крим. Реалії» повідомляв, що у грудні 2021 року Київський районний суд призначив Османову штраф у розмірі 15 тисяч рублів за участь у стихійних зборах кримських татар 4 вересня біля будівлі ФСБ у Сімферополі. Тоді в Криму затримали Нарімана Джеляла, Асана та Азіза Ахтемових, Шевкета Усеїнова, Ельдара Одаманова.

На Османова тоді склали адміністративний протокол. Пізніше до нього приходили співробітники Центру протидії екстремізму для того, щоб провести бесіду про «неприпустимість скоєння злочинів».

Нагадаємо, заарештованій в окупованому Криму Ірині Данілович інкримінують роботу «з вибуховими речовинами». Їй загрожує від 6 до 8 років позбавлення волі та штраф до 100 тис рублів (45 тис грн). 

Обвинувачення висунули за частиною 1 статті 222.1 Кримінального кодексу РФ. Данілович своєї вини не визнає.

Затримали журналістку 29 квітня. В її будинку було проведено обшук.

Задля звільнення Ірини Данілович українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи, ОБСЄ та їхніх інституцій. Тодішня Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення Росії в Україну з проханням врахувати факти незаконних арештів журналістів та активістів, які чинять окупанти.

Фото з сайту «Крим. Реалії»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4324
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду