Мовний омбудсман виявив російську мову у 25 посадовців та нагадав про штрафи

Мовний омбудсман виявив російську мову у 25 посадовців та нагадав про штрафи

13 Липня 2022
4702
13 Липня 2022
11:47

Мовний омбудсман виявив російську мову у 25 посадовців та нагадав про штрафи

4702
З 16 липня Уповноважений зможе штрафувати посадовців, які будуть порушувати мовний закон.
Мовний омбудсман виявив російську мову у 25 посадовців та нагадав про штрафи
Мовний омбудсман виявив російську мову у 25 посадовців та нагадав про штрафи

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови виявив, що 25 українських посадовців провадять публічну діяльність не українською мовою. 

Серед них вісім начальників військових адміністрацій, 15 посадових осіб органів місцевого самоврядування, два керівники установ комунальної форми власності.

Випадки використання недержавної мови, зазначають в секретаріаті, траплялися як у телевізійних ефірах, так й у соціальних мережах і телеграм-каналах.

Моніторинг проводили з 1 березня по 30 червня: працівники секретаріату вибірково продивлялись телевізійні ефіри, офіційні сторінки центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій, офіційні сторінки посадовців на Youtube, Facebook, Telegram тощо. 

В телевізійному ефірі російську мову з боку уповноважених осіб зафіксовано під час інформування громадян як наживо, так і в межах відеосюжетів, трансляції контенту з інших ресурсів, соціальних мереж.

У секретаріаті уточнюють, що моніторили загальнонаціональні марафони. Нагадаємо, що марафон іномовлення «FreeДом» виходить цілком російською.

Більшість телеграм-каналів, які ведуть органи влади, зазначають у мовного омбудсмана, є українськомовними, переважна кількість повідомлень подається державною мовою, іноді дублюється англійською. Проте є низка каналів, які поширюють інформацію та відеозвернення недержавною мовою без перекладу або дублювання українською.

Офіційні сайти органів влади та місцевого самоврядування ведуться державною мовою.

На Youtube-каналах регіональних телерадіоорганізацій зафіксовані випадки послуговування недержавною мовою під час звернень до мешканців громад та надання коментарів місцевим ЗМІ про ситуацію у регіоні.

Мовний омбудсман нагадав, що з 16 липня він зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть мовний закон.

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення може бути винесено рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення складатиме від 8500 до 11900 грн.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4702
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду