detector.media
12.07.2022 14:59
Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання
Хакери зламали та видалили фейсбук-акаунт головреда «Преступности.НЕТ» та ютуб-канал видання
Колектив видання вважає, що з великою ймовірністю це зробили російські спецслужби або російські хакери.

Хакери зламали та видалили власну фейсбук-сторінку головного редактора миколаївського  видання «Преступности.НЕТ» Анатолія Чубаченка. Окрім того, зловмисники отримали доступ й до ютуб-каналу видання та видалили його. 

Про це Анатолій Чубаченко розповів представниці ІМІ в Миколаївській області.

Зранку 10 липня Чубаченко виявив, що напередодні опубліковане інтерв'ю видалене з сайту видання. Також він побачив, що їхній ютуб-канал хтось видалив. Паралельно з цим виявилось, що він втратив доступ до власної  фейсбук-сторінки, яку в подальшому теж видалили.

«Зранку я почав працювати та виявив, що на сайті відсутнє відео інтерв’ю з нашого YouTube-каналу, яке ми поставили на сайт днем раніше. Було написано, що канал видалено. Я почав розбиратися і зрозумів, що уже не маю доступу до пошти, яка була підв’язана під цей канал. Поки намагався з’ясувати, як це все відбулося, почав отримувати повідомлення на власну пошту про те, що в мене спочатку змінився номер телефону, який був прив’язаний до Facebook-акаунту, потім змінилася пошта, потім видалили мою пошту та змінили пароль. Я втратив взагалі будь-яку можливість підключитися до Facebook-акаунту. Минуло буквально кілька хвилин і мої колеги почали писати, що мій акаунт недоступний, тобто його немає, він також видалений», – розповів Анатолій Чубаченко.

Редакція не розуміє, як це могло статись, адже, за словами головреда, на пошті та фейсбук-акаунті були двофакторні авторизації. До того ж, пошта, підв’язана до ютуб-акаунту, не була зв'язана з номером телефону Чубаченка.

«Тобто в мене був пароль, але там була двофакторна авторизація. І точно так само з фейсбуком. Досі ми не можемо зрозуміти, як так сталося, що змогли отримати доступ до мого фейсбук-акаунту без проходження двофакторної авторизації, яка була налаштована», – сказав він.

Редакція звернулася до служб підтримки YouTube і Facebook.

«Надійшла відповідь від ютубу, що вони розглядатимуть протягом двох днів, а, може, й більше. По фейсбуку немає як такої форми зв’язку, тому доводиться використовувати всі можливості, які були, які у них є для відновлення доступу до акаунту, але наразі жодна з них не працює. Не дає можливості вирішити питання, тому що зловмисники просто змінили всі пошти всередині, і всі коди на зміну паролю, відновлення доступу приходять на ті пошти, які встановили зловмисники», – розповів Анатолій Чубаченко.

Він та його колеги вважають, що це зробили російські спецслужби або російські хакери, зокрема зламані акаунти у Facebook та YouTube хакери підв'язали до російської електронної пошти.

«Ми думаємо, що з великою ймовірністю це зробили російські спецслужби або російські хакери, тому що в моєму випадку вони прописали російські пошти типу "mail.ru", які в Україні не використовуються. Це може пояснюватись тим, що на YouTube-каналі було багато відео про полонених російських солдат, про те, як українська армія розбиває російську техніку, було чимало переглядів – деякі відео набирали по 2 мільйони переглядів. А Facebook-акаунт зламали також, мабуть, через те, що я – головний редактор видання, яке активно відстоює Україну і всіляко розвінчує російські фейки. Ми маємо чималу аудиторію. Тому, в принципі, це єдине пояснення, кому було потрібно в цей час зламувати фейсбук і пошту»,  –  зазначив головред видання.

Наразі Чубаченко просить допомогти йому напряму зв'язатися з представниками Facebook та YouTube. Він побоюється, що може цілком втратити свою фейсбук-сторінку і ютуб-канал, який розвивав разом із колегами протягом 10 років.

Нагадаємо, 4 липня невідомі зламали акаунти армії Великої Британії в твіттері та ютубі. Тоді на акаунті армії з'явились ретвіти публікацій про NFT, а обліковий запис армії на YouTube, який був перейменований на «Ark Invest», показував кілька відео про криптовалюту. Всі інші відео були видалені з каналу.

Фото: World's Direction/Flick

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY