Мінцифри: Єдиний портал відкритих даних планують відкрити влітку

Мінцифри: Єдиний портал відкритих даних планують відкрити влітку

27 Травня 2022
1728
27 Травня 2022
16:35

Мінцифри: Єдиний портал відкритих даних планують відкрити влітку

1728
Доступ до порталу відкритих даних було закрито на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
Мінцифри: Єдиний портал відкритих даних планують відкрити влітку
Мінцифри: Єдиний портал відкритих даних планують відкрити влітку

Керівник експертної групи розвитку сфери відкритих даних Міністерства цифрової трансформації Михайло Корнєєв повідомив, що Єдиний державний вебпортал відкритих даних (data.gov.ua) планують поступово відкривати з середини літа.

Під час дискусії «Відкриті дані і війна: як захистити державу і не втратити відкритість» Корнєєв нагадав, що доступ до data.gov.ua було закрито ще 24 лютого. Знову відкрити портал реєстрів планується всередині літа поточного року, одразу після отримання драфту пропозицій від BRDO.

«Бо економіка та суспільство мають продовжувати функціонувати та розвиватись, післявоєнне відновлення має починатись вже зараз. Тому Мінцифри вже почала роботу щодо планового та поступового відкриття даних… Одразу ми не отримаємо всіх даних, які бажали б отримати користувачі, наприклад, той самий ЄДР з персональними даними фізичних осіб-підприємців з адресами місця проживання, через великі ризики на тимчасово окупованих територіях України», – зауважив Корнєєв.

Наразі BRDO аналізує можливості для публікації тих чи інших даних на єдиному порталі, для створення і додавання до переліку нових наборів даних, що будуть необхідні у період післявоєнного відновлення України, а також «для унеможливлення корупційних дій». Наприклад, для прозорості щодо розподілу гуманітарної допомоги.

Корнєєв спростував повідомлення про нібито наявність на Європейському вебпорталі відкритих даних інформації із data.gov.ua: «Якщо ви спробуєте завантажити ЄДР, то отримаєте 403 помилку».

Також Корнєєв повідомив, що чутки про закриття Prozorro є лише чутками: «Після завершення воєнного стану повний функціонал Prozorro буде відновлений».

Нагадаємо, у 2015 році державні органи зобов’язали оприлюднювати низку наборів даних у формі відкритих даних. Портал data.gov.ua розробила у 2014 році команда SocialBoost, його оновлену версію запустили восени 2018 року.

Фото: thedigital.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду