Речниця МЗС Росії погрожує висилати західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги

Речниця МЗС Росії погрожує висилати західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги

26 Травня 2022
2913
26 Травня 2022
13:33

Речниця МЗС Росії погрожує висилати західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги

2913
Після запровадження кримінальної відповідальності за поширення правди про війну в Україні Росію вже залишили CNN, Bloomberg, BBC та інші медіа. Напередодні Держдума Росії також ухвалила закон, який дозволяє закривати ЗМІ, які назвуть «недружніми» до РФ.
Речниця МЗС Росії погрожує висилати західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги
Речниця МЗС Росії погрожує висилати західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги

Речниця МЗС Росії Марія Захарова погрожує висилати з країни західних журналістів, якщо YouTube блокуватиме її брифінги. Про це вона сказала під час круглого столу, присвяченого ролі інформації у протистоянні Заходу. YouTube блокував брифінги речниці МЗС Росії 17 березня та 6 квітня через заклики до насильства.

«У мене заблокували пару брифінгів. Ми прийшли та сказали: "Ще раз брифінг заблокуєте – один журналіст або одне американське ЗМІ поїде додому". І може, ми не обмежимося лише американськими, подивимось», – сказала Захарова.

За її словами, американські цифрові платформи демонструють «апофеоз самоуправства». Серед іншого, пропагандистка звинуватила їх в «окупації світового цифрового простору» та «необмеженій цензурі», а також у тому, що із західного медійного поля усувають «всі неугодні ЗМІ». Вона також зауважила, що йдеться не тільки про російські медіа, але й про китайські та кубинські (нагадаємо, що в Індексі свободи преси Китай посідає 175-ту, а Куба – 173 сходинку зі 180, Росія – 155-ту, Україна – 106-ту).

Зазначимо, після запровадження в Росії кримінальної відповідальності за поширення правди про війну в Україні її вже залишили CNN, Bloomberg, BBC та інші медіа. Напередодні Держдума Росії також ухвалила закон, який дозволяє закривати ЗМІ, які назвуть «недружніми» до РФ.

Під час свого виступу у рамках круглого столу Захарова обурилася тим, що російська влада не збирається блокувати Youtube, який заблокував канали пропагандистів Володимира Соловйова та Антона Красовського. 

Раніше відеоплатформа YouTube видалила понад 70 тисяч відео та 9 тисяч каналів, пов’язаних з війною в Україні, через порушення правил щодо контенту. Компанія не надала деталі щодо видаленого контенту та каналів, але вказує, що більшість із них просували наративи Кремля щодо подій в Україні.

Нагадаємо, 10 березня YouTube вимкнув усі функції монетизації для мешканців Росії. Для всіх глядачів у Росії не доступні підписки YouTube Premium, Music Premium, спонсорство, суперчат, суперстікери та мерч. Через це рішення блогери та медіакомпанії, які заробляли на інтегрованій рекламі в YouTube, втрачатимуть близько 100 мільйонів доларів щомісяця.

Також відеосервіс оголосив про невідкладне блокування на глобальному рівні російських державних медіа через порушення правил щодо заперечення насильницьких дій. Зокрема, YouTube видалятиме контент про війну Росії в Україні, який порушує політику відеосервісу. 

YouTube також у всьому світі заборонив канали, пов’язані з російськими державними ЗМІ, зокрема Russia Today і Sputnik. Після 24 лютого 2022-го YouTube видалив, серед іншого, канали кремлівського пропагандиста Володимира Соловйова, канали, пов’язані з міністерствами оборони та закордонних справ Росії. Також було тимчасово призупинено завантаження відео, де війну називали «визвольною місією».

Ілюстрація: кадр із відео брифінгу

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду