«Інформаційна спецоперація». Автором фрази про російський корабель був не морпіх Грибов – ДПСУ

«Інформаційна спецоперація». Автором фрази про російський корабель був не морпіх Грибов – ДПСУ

23 Травня 2022
3532
23 Травня 2022
17:24

«Інформаційна спецоперація». Автором фрази про російський корабель був не морпіх Грибов – ДПСУ

3532
ДПСУ: Ім’я прикордонника, який насправді промовив ці слова, не називали свідомо, бо розкриття його імені могло зашкодити йому в полоні.
«Інформаційна спецоперація». Автором фрази про російський корабель був не морпіх Грибов – ДПСУ
«Інформаційна спецоперація». Автором фрази про російський корабель був не морпіх Грибов – ДПСУ

Державна прикордонна служба заявила, що морський піхотинець Роман Грибов не є автором фрази про російський корабель. Морпіх був частиною інформаційної операції прикриття для справжнього автора, – прикордонника, який знаходився увесь цей час у полоні, і лише нещодавно його вдалось визволити.

Речник ДПСУ Андрій Демченко в коментарі «Українській правді» повідомив, що прикордонники не розкривали справжнього автора фрази про російський корабель через безпекову складову.

«Ім’я прикордонника, який промовив ці слова, не називали свідомо, бо розкриття його особи могло зашкодити йому в полоні. Зараз, на щастя, він у безпеці. В силу певних обставин, ми ще на якийсь час залишимо його втаємниченим», – каже речник.

Коли ім’ям військовослужбовця почали цікавитися ЗМІ, ДПСУ та Збройні Сили України відмовлялись публічно висвітлювати тему, «і всіма силами намагалися не дати їй значного розголосу».

Демченко заявив, що медійна публічність морпіха Романа Грибова, певною мірою була операцією з інформаційного прикриття, яке гарантувало безпеку його побратимів – захисників острова, які потрапили в полон. Серед них були прикордонники, воїни військово-морських, сухопутних та повітряних сил ЗСУ.

Демченко підтвердив, що канал спілкування з морськими суднами був тільки у прикордонників на заставі, а не у морських піхотинців. Росіяни теж очевидно це усвідомлювали, тому в цьому питанні серед полонених більше відпрацьовували прикордонників.

Про обставини самої події Демченко розповідає наступне: «Між атаками російських сил на острів, прикордонник розуміючи, що ситуація складна, напружена, коли слухати неодноразові погрози агресора йому набридло, перебуваючи біля радіостанції, відкрито сказав ворогу всім відому фразу. Це було практично перед захопленням острова росіянами. Хлопець навіть не усвідомлював, що він зробив для України. Майже відразу ця фраза, демонструючи відвагу захисників острова, потрапила в публічну площину. А за кілька годин вона вірусно почала поширюватися. Тепер вона уособлює незламність України та її захисників».

Демченко уточнив, що запис розмови зробили прикордонники, які перебували за 50 кілометрів від захисників острова, на материковій частині Одеської області в іншому прикордонному підрозділі, де також є радіостанція. Вони слухали та записували розмови, що лунали в радіоефірі, аби фіксувати агресію російських кораблів у морі.

25 лютого ЗМІ повідомили про загибель українського гарнізону острова Зміїний унаслідок обстрілу корабля ВМС Росії. Також було опубліковане відео, як російський корабель вимагає від українських захисників гарнізону здатися, а ті у відповідь кажуть: «Російський корабель – іди на**й».

Українська влада спочатку повідомляла, що зв’язок із захисниками острова зник, а потім – що всі 13 прикордонників загинули. 

Пізніше ВМС України повідомили, що захисники острова Зміїний живі і перебувають в російському полоні.

Автором фрази, який вказав напрямок російському кораблю вважали саме Романа Грибова, який брав участь в обороні острова Зміїний.

«Укрпошта» надрукувала марку про російський корабель, морпіха Грибова також запрошували на її презентацію. Марка набула особливої популярності після знищення ЗСУ ракетного крейсера «Москва».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3532
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду