Комітети Верховної Ради закликали протидіяти інформаційним загрозам РФ в Україні та Європі

Комітети Верховної Ради закликали протидіяти інформаційним загрозам РФ в Україні та Європі

15 Травня 2022
992
15 Травня 2022
11:09

Комітети Верховної Ради закликали протидіяти інформаційним загрозам РФ в Україні та Європі

992
Профільні комітети опублікували звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також європейських парламентарів.
Комітети Верховної Ради закликали протидіяти інформаційним загрозам РФ в Україні та Європі
Комітети Верховної Ради закликали протидіяти інформаційним загрозам РФ в Україні та Європі

28 квітня парламентські комітети з питань інтеграції України до Євросоюзу, з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва та з питань гуманітарної та інформаційної політики ухвалили спільне рішення щодо протидії інформаційним загрозам РФ. Також представники комітетів звернулися до національних парламентів держав-членів ЄС та НАТО, до Європейського Парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, НАТО, ОБСЄ та Міжпарламентського Союзу.

Українські парламентарі вимагають «повністю заборонити російську пропаганду і російські ЗМІ в усіх демократичних країнах». Російські пропагандисти, як ідеться у тексті звернення, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності, «оскільки несуть пряму відповідальність за пропаганду війни і розпалювання ненависті до українців».

Також автори звернення закликають припинити трансляцію російських медіа через системи супутникового зв’язку. Повний текст заяви опубліковано за цим посиланням

Відповідно до прийнятого рішення, комітети звернулися:

  • до Ради національної безпеки та оборони України і Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення із закликом негайно зупинити діяльність не лише центральних, а й регіональних ЗМІ, які контролюють російські агенти впливу;
  • до Кабінету міністрів України, Ради національної безпеки та оборони України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, а також до усіх органів державної влади, зокрема правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, щодо необхідності неухильного забезпечення захисту прав і свобод українських журналістів та українських засобів масової інформації, які під час воєнного стану є першою лінією національної інформаційної оборони проти російської пропаганди та дезінформації.

«Акцентуємо на потребі невідкладно реагувати на звернення про порушення прав журналістів та гарантувати свободу слова як одну з найважливіших ознак демократичного суспільства», – наголошують представники комітетів.

Нагадаємо, від початку 2022 року Росія продовжує посилювати свої канали пропаганди. Лише за березень 2022 року витрати держбюджету РФ на державні телеканали, агенції та видання збільшено у 3,2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В абсолютних цифрах за три місяці 2022 року це дорівнює 217 мільйонам євро. Для порівняння: фінансування російської армії, що веде найбільшу війну з часів Афганістану, зросло лише на 11%; витрати на національну безпеку і правоохоронні органи збільшилися на 5,6%; витрати на соціальну підтримку громадян, по кишенях яких вдарив рекордний за два десятиліття стрибок інфляції, стали більшими лише на 6,5%. Детальніше про це читайте у публікації Галини Петренко «Масштаб і вплив російської дезінформації: уроки України для ЄС».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
992
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду