Репресивний режим Путіна дійшов до методів КДБ у 1980-х роках – Ярослав Грицак

Репресивний режим Путіна дійшов до методів КДБ у 1980-х роках – Ярослав Грицак

15 Травня 2022
1754
15 Травня 2022
10:12

Репресивний режим Путіна дійшов до методів КДБ у 1980-х роках – Ярослав Грицак

1754
Кожен період більшовицько-комуністичних репресій починався з українців, нагадав історик у День пам’яті жертв політичних репресій.
Репресивний режим Путіна дійшов до методів КДБ у 1980-х роках – Ярослав Грицак
Репресивний режим Путіна дійшов до методів КДБ у 1980-х роках – Ярослав Грицак

Президент РФ Володимир Путін перетворює Росію на Північну Корею. Росія продовжує геноцид проти України. Про це йдеться в коментарі «Радіо Свобода» історика, професора Українського католицького університету Ярослава Грицак

Від методів Російської імперії нинішня путінська Росія повернулася до методів Радянського Союзу, каже історик. Але тепер ці репресії не є ефективними, бо породжують сильний спротив українського народу.

«Росія в Україні вбиває громадських і політичних активістів, просто вбиває людей за те, що вони українці. Це національний геноцид, знищення всіх тих груп, які є виразниками української високої культури та політичної української ідентичності, що робить з народу націю. Путіну йдеться про те, щоб перетворити українців із нації у народ, який має стати частиною українсько-російсько-білоруського.

Окрім того, бачимо дуже насторожені моменти – масове виселення українців у Росію, в ті області на Далекий Схід, з яких тяжко буде повернутися. Фільтраційні табори і просто розправа над людьми, актом розправи є нищення книжок. У Росії нищать підручники, з яких вилучають назву «Україна».

Це геноцидні дії і акт політичних репресій. Це перехід від Російської імперії до Радянського Союзу. Але репресії не є ефективні, бо вони породжують спротив, і чим сильніші репресії, тим радикальніший спротив», ‒ сказав Ярослав Грицак.

Кожен період репресій починається з репресій українців, нагадав історик: «Українці завше становили одну з головних груп серед політичних в’язнів на рівні з євреями, балтійцями. Українці становили найбільшу групу і в окремих таборах. А ще велись репресії проти політичних супротивників, які були за кордоном: Євген Коновалець, Лев Ребет, Степан Бандера, Симон Петлюра були вбиті. Є твердження, що навіть загибель Альберта Камю була спецоперацією КДБ, помста за Європу».

Нагадаємо, після викрадення в тимчасово окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данілович українські правозахисні організації звернулись до ООН, Ради Європи, ОБСЄ та їхніх інституцій. У своїй заяві правозахисники вказують на факти репресій, які здійснює окупаційна адміністрація РФ в Криму. «На окупованому півострові продовжуються свавільні обшуки, арешти, катування у місцях несвободи, вироки у політично вмотивованих кримінальних справах та інші грубі порушення прав людини, воєнні злочини і злочини проти людяності», ‒ йдеться в їхній заяві.

На материковій частині України окупанти не лише вчиняють респресії проти людей. Вони ще й намагаються приховати наслідки своїх злочинів, а також злочинів, які скоїли у минулому.

25 березня російські окупанти знищили архівний підрозділ Служби безпеки на Чернігівщині. Саме в цьому підрозділі зберігалися документи щодо репресій проти українців за часів СРСР. ВУНК, НКВС, КДБ засекречували інформацію про мільйони злочинів проти українців, нагадує омбудсман. Діяльність радянських спецслужб були розсекречені внаслідок ухвалення Закону України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Фото: архівний підрозділ СБУ на Чернігівщині. «Суспільне. Чернігів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1754
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду