«Жалюгідний диктатор та параноїк». Редактори Lenta.ru опублікували матеріали з критикою Путіна

«Жалюгідний диктатор та параноїк». Редактори Lenta.ru опублікували матеріали з критикою Путіна

9 Травня 2022
2913
9 Травня 2022
12:47

«Жалюгідний диктатор та параноїк». Редактори Lenta.ru опублікували матеріали з критикою Путіна

2913
Сайт не був зламаний, матеріали опублікували окремі редактори видання. Головною причиною вчинку вони назвали «совість».
«Жалюгідний диктатор та параноїк». Редактори Lenta.ru опублікували матеріали з критикою Путіна
«Жалюгідний диктатор та параноїк». Редактори Lenta.ru опублікували матеріали з критикою Путіна

У понеділок, 9 травня, на пропагандистському ресурсі Lenta.ru з'явилися матеріали із критикою російського диктатора Володимира Путіна та війни в Україні. 

Як пише видання «Медиазона», сайт не був зламаний, матеріали опублікували самі  працівники редакції.

Зокрема, були опубліковані новини із заголовками «Путін розв'язав одну з кровопролитних воєн 21 століття», «Володимир Путін перетворився на жалюгідного диктатора і параноїка», «Російська еліта хвора на кумівство і лизоблюдство», «Зеленський виявився крутішим за Путіна», а також стаття «Війною легше прикрити провали в економіці. Путін має піти. Він розв'язав безглузду війну і веде Росію у прірву».

Всі матеріали починались з дисклеймера, що вони не узгоджені з керівництвом, отже адміністрація Путіна покарає редакцію за їх публікацію.

В одній із публікацій було вказано, що «за перформанс відповідальні» редактори економічного відділу Єгор Поляков і Олександра Мірошнікова.

«Шукаємо роботу, адвокатів та, ймовірно, політичний притулок!» – було сказано в публікації.

Всі матеріали вже зникли із сайту, однак копія головної сторінки збереглася у веб-архіві.

Також «Медиазона» опублікувала заяву Полякова, в якій він пояснив, чому частина редакторів вирішила опублікувати такі матеріали. 

«Це наше усвідомлене рішення, яке було прийнято відносно давно, але реалізувати його швидко не виходило (поки не говоритиму з яких причин). Головна причина – совість. Я розумію, що російський медіапростір вже давно поділений на сегменти порядності, і Lenta.ru  туди не входить. Але особисто я знаю багато хороших і гідних людей, які працюють у "непорядних" ЗМІ, тому закликаю потенційних критиків у професійному і не лише середовищі не забувати про гуманізм і не ставити ярлики одразу на всіх».

Поляков додав, що всім противникам війни «сьогодні необхідно об'єднатися, незважаючи на їхні погляди».

На початку березня редакторка пропагандистського мовника «Первый канал» Марина Овсяннікова під час нібито прямого ефіру програми «Время» зайшла у студію з плакатом «Ні війні». Відео фрагменту трансляції було опубліковано на YouTube. Пізніше росіянка звільнилась з пропагандистського каналу і працевлаштувалась до німецького видання Die Welt. 

Українські активісти протестували під будівлею Die Welt з вимогою звільнити російську пропагандистку, однак у виданні відмовились це зробити.

Німецька Weimer Media Group назвала Овсяннікову лауреаткою цьогорічної «Премії ЗМІ за свободу», однак пізніше скасувала своє рішення. Премію отримали  президент України Володимир Зеленський та лідерка вільної Білорусі Світлана Тихановська.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомляв, що Овсяннікова наразі активно використовується в інформаційно-психологічних операціях Росії. Зокрема, вона отримала визнання та кредит довіри на Заході, використовуючи це реноме для просування на західну аудиторію наративу про «необхідність» зняття з Росії санкцій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2913
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду