«Тепер ми друзі». Документаліст Володимир Демченко затримав критика Росії Джона Суіні та передав його СБУ

«Тепер ми друзі». Документаліст Володимир Демченко затримав критика Росії Джона Суіні та передав його СБУ

29 Березня 2022
12085
29 Березня 2022
09:00

«Тепер ми друзі». Документаліст Володимир Демченко затримав критика Росії Джона Суіні та передав його СБУ

12085
Відразу після початку повномасштабної війни в Україні Володимир Демченко вступив до тероборони. Як з'ясувалося, справа захисту Києва не так уже й відволікає від теми кіно і медіа.
«Тепер ми друзі». Документаліст Володимир Демченко затримав критика Росії Джона Суіні та передав його СБУ
«Тепер ми друзі». Документаліст Володимир Демченко затримав критика Росії Джона Суіні та передав його СБУ

Відомий британський журналіст і письменник, критик Росії Джон Суіні розповідає у твіттері про українського документаліста Володимира Демченка. Він запрошує підписатися на сторінку кінематографіста та поширює його відеоблог.

Як розповів Володимир Демченко, із Джоном Суіні він познайомився у Києві 27 лютого, на третій день повномасштабної війни. На цей час режисер вже вступив до тероборони, розповів він у дописі на фейсбуку: 

«На третій день війни, коли всім рвало планку на тему ДРГ і шпигунів, я побачив як чувак в помаранчевій шапці в тупу знімає позиції наших ППО. Через хвилину він стояв під моїм стволом і з британським акцентом мені кричав:

— Ви не поліцейський — ви не маєте права!

— Мужик, я чувак зі зброєю яка наставлена на тебе, а навколо воєнний час.

— Ви думаєте, я шпигун?

— Ні, але документи і телефон ми перевіримо. Ви в безпеці — вам ніхто нічого не зробить і ваше майно вам повернуть після перевірки…».

Володар численних премій намагався віджартуватися: «Давайте я покажу вам мої статті і ви точно зрозумієте, що я не шпигун. Я кинув виклик Путіну ще в 2014». Однак захисники Києва були обурені, що Суіні фіксував на фото об’єкти, що їх знімати суворо заборонено.

Бійці тероборони затримали Суіні для встановлення особи. Поки метр репортажної та розслідувальної журналістики пив чай, захисники вивчали Вікіпедію. Після цього Джона Суіні відвезли до офісу СБУ на вулиці Володимирській. Там, розповів Володимир Демченко, представники СБУ «провели з Суіні роз'яснювальну роботу і відпустили його».

«Тепер вся спільнота іноземних журналістів Києва знає мене як чувака, що заарештував Джона Суіні. Як результат цієї пригоди у мене тепер 50 тисяч іноземних підписників у твітері. Я популярніший ніж Жадан», — пише Володимир Демченко.

Британський журналіст веде лік кожному дню війни у своєму блозі «Київський щоденник»

Джон Суіні невдовзі розповів про цю пригоду у твіттері, принагідно запросивши своїх читачів підписатися на сторінку кінорежисера: «Влад — український режисер, який став військовим. Він заарештував мене за підозрою в тому, що я російський шпигун. З’ясувавши все це, ми потоваришували. Він та його друзі ризикують своїм життям заради вас, тож фоловіть його. Зробіть це просто зараз».

Також Суіні опублікував твіт про фільм Водимира Демченка, у якому йдеться про Донецький аеропорт. Він репостив і ситуативні відеозаписи про будні в теробороні. 

Джон Суіні висвітлював революції у понад 60 країнах. Протягом 12 років працював у виданні The Observer, до 2019 року — на Бі-Бі-Сі, зокрема, у командах Panorama and Newsnight.

Автор резонансних розслідувань, зокрема, про захоронення у Зімбабве, корупцію, Північну Корею, саєнтологію. Володар премії Paul Foot Award та багатьох інших відзнак за здобутки у журналістиці.

Автор понад 10 книг, у багатьох із яких розповідає про свою роботу журналіста-розслідувача.

Джон Суіні є автором репортажів про Росію та випустив окрему книгу про Олександра Лукашенка.

Володимир Демченко разом з Денисом Страшним та Андрієм Литвиненком заснував об'єднання кінематографістів «Докутолока». Під час Революції гідності діячі знімали Майдан.

У 2014 році Демченко разом із кінорежисером Дмитром Глухеньким вирушили продовжувати зйомки на Донбасі. Підсумком цієї роботи стали  чотири документальні фільми, серед яких «Небо FM», «Джазбенд». 

Режисер монтажу документального серіалу про Крим «Вітер з гір», а також  фільмів «Металобрухт» і «Григорівський синдром».

Займався фінальним етапом монтажу фільму «Людина з табуретом», героєм якого є Леонід Кантер. Також був режисером монтажу відеоблогу «Як риба без води» («Fish Out of Water). Його автор Пітер Сантонелло розповідав про спосіб життя українців у США для міжнародної аудиторії.

Фото Володимира Демченка — з фейсбук-сторінки документаліста

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12085
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Микола
752 дн. тому
Це все добре і дуже цікаво, але є питання - навіщо охуєнний друг України Суіні знімав позиції наших ППО? І кому він всиг їх передати?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду