Білоруські військові не погодяться воювати проти України – радник Тихановської

Білоруські військові не погодяться воювати проти України – радник Тихановської

12 Березня 2022
1728
12 Березня 2022
17:15

Білоруські військові не погодяться воювати проти України – радник Тихановської

1728
«50% підтримують Україну і не хочуть війни. А 50% просто мовчать», — сказав Франак Вячорко.
Білоруські військові не погодяться воювати проти України – радник Тихановської
Білоруські військові не погодяться воювати проти України – радник Тихановської

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навряд чи віддасть наказ напасти на Україну. Про це під час марафону «Єдині новини» розповів Франак Вячорко, радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської.

Відповідаючи на запитання про можливість наступу військових сил Білорусі на боці Росії, Вячорко був скептичним. До глядачів марафону він звернуся українською. 

«У нас про це говорять протягом двох тижнів, але ми знаємо, що білоруські військові відмовляються це робити. 50% підтримують Україну і не хочуть війни. А 50% просто мовчать, — сказав радник Тихановської. — Військо ніколи не було пріоритетом для Лукашенка. Він облаштував захист довкола себе. Але ОМОН, до прикладу, абсолютно безсильний, коли йде мова про реальну війну. Бити людей просто, а от боротися з безстрашною українською армією вони негаразді».

Також Вячорко навів дані дослідження, не уточнивши подробиць щодо опитування: «Я все ще вірю, що військові з Білорусі, білоруські громадяни не підуть на Україну. Ми вчора отримали дані досліджень громадської думки. Тільки 3% білорусів підтримують війну на боці Росії».

Білоруський експерт розповів, про що, за його даними, ішлося на вчорашній зустрічі Володимира Путіна і Олександра Лукашенка. Їхня розмова тривала 5 годин.

«Путін ламав Лукашенка, щоб він увів війська. Але тут треба розуміти, що Лукашенка не визнають президентом не лише в Європі, а й у Білорусі. Військові вважають своєю президенткою Світлану Тихановську. Слухати накази Лукашенка вони не планують», — сказав Франак Вячорко.

Також, за його словами, Лукашенко явно хотів отримати фінансові гарантії від Путіна. Адже щодо Білорусі впроваджено санкції через підтримку російської агресії в Україні. «Без дотацій Кремля Лукашенко довго не протягне. Але Путін не налаштований фінансувати Лукашенка, який навіть не в стані контролювати власних військових», — додав Вячорко.

Нагадаємо, у п'ятницю, 11 березня, думку про те, що білоруси не хочуть війни в Україні і не готові розпочинати бойові дії, з посиланням на дані Офісу президента висловив радник керівника ОП Олексій Арестович. Під час марафону «Єдині новини» він прокоментував можливі наслідки російських авіаударів на території Білорусі.

Фото: скріншот з марафону «Єдині новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1728
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду