Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня

Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня

12 Березня 2022
1271
12 Березня 2022
10:30

Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня

1271
Російський наратив стає дедалі божевільнішим, каже історикиня Маргарет МакМіллан.
Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня
Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня

Україна вдало побудувала інформаційну оборону. На цьому в інтерв'ю DW наголосила канадська дослідниця та історикиня Маргарет МакМіллан. Вона є авторкою книг з тематики воєн та їхніх наслідків. Зокрема, це «Париж 1919: шість місяців, які змінили світ» (2001), відзначена премією Семюеля Джонсона, «Війна, яка покінчила з миром: шлях до 1914 року» (2013).

«Під час Другої світової війни, щоб "достукатися" до іншої сторони, використовували радіомовлення. І тепер соціальні мережі стали засобом для спроб послабити ворога та згуртувати власний народ,  коментує МакМіллан. – І поки що, я думаю, українці без зусиль виграли інформаційну війну. І цьому наративу вірять, думаю, вірять навіть у Росії. Наприклад, українці вміло використали полонених військових, які говорили зі своїми матерями. Або за допомогою Facebook показали російським родинам, що їхні сини живі-здорові».

Також дослідниця відзначила: «Російський наратив стає дедалі божевільнішим, якщо можна так сказати. Я маю на увазі (заяви – ред.), що при владі в Україні наркомани. Що Росія вторглася, щоб не дати Україні отримати ядерну зброю. Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї в 1990-х роках. Мені здається, що це не дуже ефективно, чи не так?».

Пропаганда завжди була важливою у війні, каже історикиня. Але засоби пропаганди змінюються разом зі змінами технологій. У Першій світовій війні обидві сторони скидали одне на одного листівки з літака, тому що таким був шлях до іншої сторони, нагадала МакМіллан. 

Росія продовжує поширювати фейки про Україну, супроводжуючи їх бомбардуванням цивільного наслелення України, зокрема жінок і дітей.

Серед свіжих російських фейків  – нібито фінансування біолабораторій в Україні з боку США для військових потреб. США застерігають, що цим Росія може прикривати власне застосування біологічної зброї.

Фото: Вікіпедія

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1271
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду