detector.media
12.03.2022 10:30
Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня
Українці виграють інформаційну війну – канадська історикиня
Російський наратив стає дедалі божевільнішим, каже історикиня Маргарет МакМіллан.

Україна вдало побудувала інформаційну оборону. На цьому в інтерв'ю DW наголосила канадська дослідниця та історикиня Маргарет МакМіллан. Вона є авторкою книг з тематики воєн та їхніх наслідків. Зокрема, це «Париж 1919: шість місяців, які змінили світ» (2001), відзначена премією Семюеля Джонсона, «Війна, яка покінчила з миром: шлях до 1914 року» (2013).

«Під час Другої світової війни, щоб "достукатися" до іншої сторони, використовували радіомовлення. І тепер соціальні мережі стали засобом для спроб послабити ворога та згуртувати власний народ,  коментує МакМіллан. – І поки що, я думаю, українці без зусиль виграли інформаційну війну. І цьому наративу вірять, думаю, вірять навіть у Росії. Наприклад, українці вміло використали полонених військових, які говорили зі своїми матерями. Або за допомогою Facebook показали російським родинам, що їхні сини живі-здорові».

Також дослідниця відзначила: «Російський наратив стає дедалі божевільнішим, якщо можна так сказати. Я маю на увазі (заяви – ред.), що при владі в Україні наркомани. Що Росія вторглася, щоб не дати Україні отримати ядерну зброю. Україна добровільно відмовилася від ядерної зброї в 1990-х роках. Мені здається, що це не дуже ефективно, чи не так?».

Пропаганда завжди була важливою у війні, каже історикиня. Але засоби пропаганди змінюються разом зі змінами технологій. У Першій світовій війні обидві сторони скидали одне на одного листівки з літака, тому що таким був шлях до іншої сторони, нагадала МакМіллан. 

Росія продовжує поширювати фейки про Україну, супроводжуючи їх бомбардуванням цивільного наслелення України, зокрема жінок і дітей.

Серед свіжих російських фейків  – нібито фінансування біолабораторій в Україні з боку США для військових потреб. США застерігають, що цим Росія може прикривати власне застосування біологічної зброї.

Фото: Вікіпедія

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY