Amnesty International засудила вторгнення Росії в Україну

Amnesty International засудила вторгнення Росії в Україну

1 Березня 2022
1578
1 Березня 2022
20:31

Amnesty International засудила вторгнення Росії в Україну

1578
«Усе це коїть постійний член Ради Безпеки ООН», – заявила Аньєс Калламар, генеральна секретарка Amnesty International.
Amnesty International засудила вторгнення Росії в Україну
Amnesty International засудила вторгнення Росії в Україну

Вторгнення Росії на території Україну є явним порушенням Статуту Організації Об’єднаних націй і актом агресії, який є злочином згідно з міжнародним правом. Про це йдеться в заяві Amnesty International.

Організація закликає притягнути всіх причетних до злочину до індивідуальної та колективної відповідальності.

Підкреслюючи серйозність української кризи, Amnesty International закликала держави-членкині ООН підтримувати і захищати Статут ООН, який забороняє застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави.

«Росія явно порушує свої міжнародні зобов’язання. Її дії явно суперечать правилам і принципам, на яких була заснована Організація Об’єднаних Націй. Усі члени ООН повинні беззастережно засудити таку поведінку. Не можна допустити, щоб кричуще нехтування Росії спонукало інших наслідувати її приклад, при цьому не варто підривати здатність ООН стримувати подібні дії», – заявила Аньєс Калламар, генеральна секретарка Amnesty International.

Із моменту початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого Amnesty документує ескалацію порушень гуманітарного права і прав людини, включно з загибеллю цивільних осіб. У міжнародній організаціх також підкреслюють: збір і збереження доказів має вирішальне значення для успішного проведення майбутніх розслідувань.

«Менш ніж за тиждень вторгнення Росії в Україну викликало масові кризи у сферах прав людини, гуманітарній сфері та ситуації з переміщенням населення, яка має всі передумови для найгіршої подібної катастрофи в новітній європейській історії. Росія не тільки порушує суверенітет сусідньої держави і її народу, вона також кидає виклик глобальній системі безпеки і використовує її слабкість, включно з неефективністю Ради Безпеки ООН. Це матиме довгострокові наслідки для всіх нас», – заявила Аньєс Калламар.

Міжнародна організація закликала держави-членкині ООН об’єднатися в засудженні злочинів агресії Росії, а також у наданні допомоги й підтримки громадянам України, зокрема,  тим, хто втікають від конфлікту.

Напередодні прокурор Міжнародного Кримінального Суду заявив про те, що його канцелярія почне розслідування в Україні, ставить усіх винних у воєнних злочинах і злочинах проти людяності в Україні, включно з тими, хто займає керівні посади, до відома про те, що вони будуть притягнуті до індивідуальної відповідальності.

Amnesty International закликає всі держави-учасниці МКС і міжнародну спільноту загалом співпрацювати з розслідуванням МКС. ь.

Повний текст заяви міжнародної організації можна прочитати за цим посиланням. 

Нагадаємо, початок розслідування воєнних злочинів Росії в Україні ініціював прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі. 

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. Серед їхніх засобів – заборонені міни, захоплення в полон цивільного населення, обстріли під білими чи жовто-блакитними прапорами тощо.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1578
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду