«Доведіть, що ви з нами». Зеленський виступив з промовою у Європарламенті (ТЕКСТ)

«Доведіть, що ви з нами». Зеленський виступив з промовою у Європарламенті (ТЕКСТ)

1 Березня 2022
2154
1 Березня 2022
15:57

«Доведіть, що ви з нами». Зеленський виступив з промовою у Європарламенті (ТЕКСТ)

2154
Володимир Зеленський: З нами ЄС точно буде міцніший. Без вас Україна буде самотньою.
«Доведіть, що ви з нами». Зеленський виступив з промовою у Європарламенті (ТЕКСТ)
«Доведіть, що ви з нами». Зеленський виступив з промовою у Європарламенті (ТЕКСТ)

У вівторок, 1 березня, президент Володимир Зеленський виступив у Європарламенті з онлайнпромовою у якій заявив, що Україна довела, що вибрала Європу, а тепер Європа має вибрати Україну і підтримати вступ до ЄС. Європарламентарі зустріли Зеленського оплесками.

«Детектор медіа» публікує текст виступу президента.

«Дуже дякую! Шановні присутні, ви знаєте, я останні дні не знаю, як правильно всіх вітати. Тому що я не можу казати «Добрий ранок», чи «Доброго дня», чи «Добрий вечір». Не можу, і це абсолюта правда, тому що щоденно для когось цей день точно не добрий, щоденно для когось цей вечір – останній. Я говорю сьогодні і зараз про своїх громадян України, які захищають ціною свого життя наші стіни, свободу.

Я дуже радий, те що побачив тут – ваш настрій, такий об'єднуючий. Я радий, що ми об'єднали сьогодні всіх вас – країни ЄС, але я не знав, що такою ціною. І це трагедія для мене, трагедія для кожного українця, трагедія для кожної держави. Ви знаєте, я не говорю, не читаю папірці, тому що папірці в житті моєї держави закінчились. Все це реальність: і ці загиблі люди, все це справжнє життя. І ви знаєте, я вважаю, що ми віддаємо сьогодні за цінності, за права, за свободу, просто за бажання бути рідними, такими самими, як ви, як кожна людина, ми віддаємо наших найкращих людей: найміцніших, найсильніших, надзвичайних українців.

І ми дуже часто любимо говорити, що ми всі переможемо, і я дуже радий, що ви про це вже не тільки говорите, а й бачите. І ми точно всі переможемо, я впевнений у цьому. Є такий вираз: «Український вибір Європи». Те, чого ми прагнули, до чого йшли і йдем. І я дуже би хотів, щоб звучав у вас до нас «Вибір Європою вже України». У мене є декілька хвилин поспілкуватись із вами, тому що є невеликі обстріли та ракетні удари. Цей ранок був трагічним для всіх нас. Дві крилаті ракети – по Харкову. Місто, яке біля кордонів з РФ, там завжди було дуже багато росіян і завжди вони дружили, дуже теплі відносини були, там більше 20 вузів, це був і є центр, де найбільша кількість університетів в нашій країні.

Молодь – яскрава, розумна, яка завжди збирається і збиралась на всі свята на найбільшій площі в нашій державі – Площі Свободи. І це найбільша площа Європи. І це правда – площа Свободи. Уявіть собі – зранку, дві крилаті ракети у площу Свободи. Десятки жертв. Ось така ціна свободи. Ми боремось просто за свою землю і свою свободу, і, повірте мені, незважаючи на те, що зараз заблоковані усі великі міста нашої держави, ніхто нашу свободу і державу не забере. Повірте мені. Кожна площа сьогодні, як би вона не називалась, вона буде називатись площею Свободи. В кожному місті нашої держави. Ніхто не зламає нас, ми сильні, ми українці. У нас є бажання, щоб наші діти жили. Мені здається, що це чесно.

Вчора 16 дітей загинуло, знов президент Путін скаже, що це якась операція, і ми б'ємо по військовій інфраструктурі. Де наші діти? На яких вони військових заводах вони працюють? На яких ракетах? Може вони в танках їздять? 16 дітей ти вбив! У нас дуже вмотивований народ, дуже. Ми боремось за наші права – свободу та життя. А зараз ми боремось за виживання, і це наша найголовніша мотивація, але ми боремося, щоб бути рівноправними членами Європи. І я вважаю, що сьогодні ми всі показуємо, що ми такі є. З нами ЄС точно буде міцнішим. Без вас Україна буде самотньою. Ми довели свою силу, що ми, як мінімум, такі самі як ви. Доведіть, що ви разом з нами. Доведіть, що ви нас не відпускаєте, доведіть, що ви дійсно європейці, і тоді життя переможе смерть, а світ – темряву. Слава Україні!».

28 лютого президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в інтерв'ю телеканалу Euronews заявила, що Україна належить до Європейського Союзу, і Союз хоче, аби вона приєдналася до нього з часом.

«Так, з часом вони будуть з нами. Вони одні з нас, і ми хочемо їх прийняти», – заявила фон дер Ляєн.

Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

Раніше ЄС ухвалив історичне рішення про надання Україні зброї, зокрема винищувачів.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона  відбивають наступ російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. 

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

Скріншот відео: European Parliament/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2154
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду