«Повернуся, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших» — Віктор Шендерович

«Повернуся, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших» — Віктор Шендерович

15 Січня 2022
1950
15 Січня 2022
10:51

«Повернуся, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших» — Віктор Шендерович

1950
Письменник та публіцист розповів про мотиви свого рішення поїхати з Росії.
«Повернуся, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших» — Віктор Шендерович
«Повернуся, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших» — Віктор Шендерович

Письменник та публіцист Віктор Шендерович в ефірі радіо «Эхо Москвы» повідомив, що нині перебуває в Польщі та визначається з місцем роботи. Про це він сказав у випуску програми «Особое мнение» з ведучим Максимом Курніковим 13-го січня. 

Відповідаючи на запитання, яке місце він вважає своїм домом, Шендерович сказав:«Це Москва, Сокольники. Це місце, яке я називаю своїм домом, але на мене в цьому домі чекає засада – так буває. Там карателі».

Публіцист нагадав, що в Росії його оголосили «іноземним агентом». Як стало йому відомо, бізнесмен Євген Прігожин «захотів його посадити».

«Я зможу повернутися на батьківщину, коли почнуть ловити Прігожина і всіх інших, – сказав Віктор Шендерович. – От у той момент, коли Слідчий комітет почне ловити Прігожина, мені стане ясно, що, вочевидь, мені нічого не загрожує. Хтось один із нас має сидіти – або я, або Прігожин».

Також він додав, що у Росії безпечно більше не почувається. 

«Мені просто небезпечно повертатися, бо будь-якої секунди можу стати фігурантом кримінальної справи за статтею, яка передбачає обмеження волі до суду сказав публіцист.  Тобто я можу просто прокинутися під домашнім арештом у кращому разі. А є прецеденти за цією статтею, що й СІЗО. От і все».

Коментуючи настрої Путіна, пан Шендерович припустив, що Росія не наважиться на повномасштабну війну в Україні, адже президент РФ боїться поразки.

«Я припускаю, що війни не буде. Тому що, як кажуть, "дурень-дурень, а мило не їсть". І Путін чудово розуміє, що у разі війни не брязкання, не балабон із рекетом із загрозою заподіяння шкоди економіці повідомив пан Шендерович в радіоефірі.   У разі реальної війни, звісно, він по вилицях отримає. Це саме військова поразка, це саме те, що в Росії не прощають. От права людини – це не першочергове... Після Кримської війни або після Цусіми військова поразка — річ дуже чутлива для національної свідомості. Тому що вона багато в чому на цьому тримається — що ми найкрутіші. Може, ми погано пахнемо, але ми круті і нас усі бояться».

Нагадаємо, минулого тижня Віктор Шендерович оголосив, що залишив Росію через загрозу кримінального переслідування за заявою Євгена Прігожина. 

Наприкінці грудня 2021 року юридична служба компанії «Конкорд», що належить бізнесмену, передала до поліції заяву про порушення кримінальної справи про наклеп через висловлювання Віктора Шендеровича на адресу Прігожина.

Публіцист серед іншого вказував на зв'язок Прігожина із приватною військовою компанією Вагнера, співробітники якої причетні до вбивства у ЦАР російських журналістів, зокрема, відомого документаліста Олександра Расторгуєва. 

Колаж: «Радио Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду