Вперше за 10 років Ілон Маск вивів у космос український супутник (ВІДЕО)

Вперше за 10 років Ілон Маск вивів у космос український супутник (ВІДЕО)

13 Січня 2022
1515
13 Січня 2022
19:08

Вперше за 10 років Ілон Маск вивів у космос український супутник (ВІДЕО)

1515
Зеленський стежив за запуском Falcon 9 «затамувавши подих».
Вперше за 10 років Ілон Маск вивів у космос український супутник (ВІДЕО)
Вперше за 10 років Ілон Маск вивів у космос український супутник (ВІДЕО)

Україна вивела на космічну орбіту оптичний супутник «Січ-2-30» власного виробництва. Про це повідомляє телеграм-канал президента Володимира Зеленського.

Супутник доправив ракетоносій Falcon 9 компанії Space X Ілона Маска. Це знакова подія для космічної галузі України, що вже протягом десятиліття зазнає проблем.

Фото із супутника допоможуть стежити за розвитком надзвичайних ситуацій. Наприклад, у випадку із ескалацією російських військ.

«Переконаний, трансляцію запуску дивилися тисячі українців, — прокоментував президент. — Я теж, затамувавши подих, стежив онлайн, як ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX стартує з мису Канаверал у США з нашим космічним апаратом, як відокремлюється перший ступінь, і не стримував радості, коли стало зрозуміло, що запуск відбувся успішно».

Супутник дистанційного зондування Землі «Січ-2-30» розробило та виготовило ДП «Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля» разом з іншими українськими підприємствами.

«З особливою гордістю хочу відзначити та подякувати українським конструкторам, інженерам, ІТ-фахівцям та випробувачам, які вкотре підтвердили свій високий рівень. Вони довели спроможність створювати нові зразки сучасної космічної техніки та утверджувати Україну як потужну космічну державу», — зазначив Володимир Зеленський.

Також він назвав запуск «ще одним успішним прикладом плідної співпраці українських і американських компаній у сфері мирного освоєння космосу».

Як зазначає українська редакція BBC, останній свій супутник — Січ-2 — Україна відправила на орбіту в серпні 2011 року за допомогою ракети-носія Дніпро-1, який тоді виготовляли на Південмаші із залученням російських компаній. Запуск відбувся на базі в Оренбурзькій області Росії. Вже у грудні 2012 року зв'язок із супутником втратили.

Фото: Телеграм/Володимир Зеленський

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1515
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду