Італійський суд захищає жертв режиму  –  адвокат Лавренчука

Італійський суд захищає жертв режиму – адвокат Лавренчука

8 Січня 2022
4490

Італійський суд захищає жертв режиму – адвокат Лавренчука

4490
Адвокат Альфонсо Татарано розповів про подробиці розгляду справи Євгена Лавренчука в Італії.
Італійський суд захищає жертв режиму  –  адвокат Лавренчука
Італійський суд захищає жертв режиму  –  адвокат Лавренчука

В Італії суд, як правило, відмовляє в екстрадиції людей, яких переслідує політичний режим. Про це в інтерв'ю «Радіо Свобода» розповів адвокат-криміналіст Альфонсо Татарано, який захищає в суді українського режисера Євгена Лавренчука.

«В Італії на загал у подібних ситуаціях судді міркують так: якщо людина ризикує зазнати незаконного і несправедливого поводження або може бути переслідуваною за свої політичні ідеї чи міркування, тоді обов’язок суду – відмовити в екстрадиції. Це одна з причин у відхиленні прохання. Прописані юридичні норми стосовно цього пункту», - сказав пан Татарано.

За повідомленнями російських ЗМІ, режисеру інкримінують «Шахрайство в значному розмірі» за третьою частиною статті 159 Кримінального кодексу Росії. Вона передбачає штраф та позбавлення волі строком до шести років. Таганський суд заочно арештував режисера у 2020 році. 

У італійському суді щодо свого затримання Євген Лавренчук, каже адвокат, заявив, що є жертвою політичного переслідування Росії: «Він відмовився від екстрадиції до Росії і наголосив судді, що стосовно нього російська влада діятиме дискримінаційно, якщо він буде виданий Москві. Також пан Лавренчук скаржився на переслідування там через його відкриту опозицію щодо окупації Криму Російською Федерацією. Він заявив, що є жертвою політичного переслідування».

Адвокат наголосив, що Росія досі на надала подробиць обвинувачення пана Лавренчука, за яким його затримала поліція за сповіщенням Інтерполу на вимогу РФ.

«У нас немає поки що на руках рішення Московського суду про зловживання з боку пана Лавренчука, коли він працював у Росії», - сказав адвокат. Також він розповів: «Коли ці документи надійдуть, апеляційний суд не зважатиме на суть справи проти Лавренчука у Москві. Суддя повинен буде перевірити лише технічні моменти дотримання юридичних процедур московського суду».

Ще, відповідаючи на питання, адвокат уточнив: «Наразі я не отримував інформації з прокуратури, чи надійшли ці нові дані з Москви». При цьому, кажуть інші правозахисники, Росія найбільше зацікавлена у наданні цих документів — для обґрунтування своїх звинувачень. 

Євген Лавренчук, каже Альфонсо Татарано, заявив про свою непричетність до фінансового злочину. «Він відкинув обвинувачення, які йому інкримінують, і заявив, що був об’єктом залякувань. Лавренчук чітко заявив про невинуватість і непричетність до факту фінансового злочину, про який пише Москва, не надаючи при цьому подробиць», - переказав адвокат.

Щодо подальшого перебігу розгляду справи пана Лавренчука, дата наступного засідання суду ще невідома, сказав адвокат. Рішення щодо екстрадиції можна оскаржити у касаційному суді.

«Москва має прислати запит на екстрадицію з Італії із детальним поясненням, на основі чого вони просять видати Євгена Лавренчука, - розповів пан Татарано. -  Потім цю інформацію буде аналізувати генеральний прокурор Апеляційного суду Неаполя, внаслідок чого запропонує на розгляд суду прийняти або відхилити прохання Росії про екстрадицію».

Адвокат переконаний, що італійський суд прийме до уваги здобутки режисера для української та світової культури: «Листи митців будуть представлені на суді. Щоб довести маніпулятивну природу російської ініціативи, важливо об’єктивно і розлого представити постать Євгена Лавренчука перед судом».

Тим часом українська діаспора у Мілані готує акцію «Захистимо Євгена Лавренчука».

Євген Лавренчук народився 1982 року у Львові, вступив на 2-й курс ГІТІСу у Москві і деякий час працював у Росії. Він започаткував Польський театр у Москві. У 2014-му виїхав із РФ через політичні переконання. Відтоді працював у Польщі та в Україні, а нещодавно розпочав співпрацю з компанією Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival.

У 2017 році Лавренчук був режисером конкурсу «Євробачення-2017».

Режисер також був експертом Українського культурного фонду, здобув премію імені Леся Курбаса.

У 2021 році Лавренчук отримав звання заслуженого артиста України. До весни 2021-го протягом трьох років він був головним режисером Одеського національного театру опери та балету. 

Фото: фейсбук/Євген Лавренчук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4490
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду