Марченко звільнив радників, які взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем»

Марченко звільнив радників, які взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем»

29 Грудня 2021
6202
29 Грудня 2021
19:54

Марченко звільнив радників, які взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем»

6202
Сергій Марченко заявив, що звільнив радників, і коментарі тут зайві.
Марченко звільнив радників, які взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем»
Марченко звільнив радників, які взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем»

Міністр фінансів України Сергій Марченко звільнив своїх радників Андрія Гливку та Василя Горбаля після того, як вони взяли участь у зустрічі з нападником на журналістів «Схем» Ігорем Тельбізовим.

Про це Марченко повідомив «Детектору медіа».

«Звільнив Андрія Гливку і Василя Горбаля. Більше немає що коментувати», – сказав міністр.

Додамо, що Горбаль також є членом Ради Національного банку України. 

29 грудня 2021 року Гливка та Горбаль відвідали захід «Укрексімбанк: медійні, репутаційні, політичні, економічні та соціальні наслідки найгучнішого скандалу 2021 року». Дискусія відбулась за сприяння НСЖУ.

В анонсі НСЖУ Андрій Гливка був представлений як радник Мінфіну. У коментарі «Детектору медіа» Гливка повідомив, що був на заході як приватна особа і не представляв Мінфін, про що заявив одразу на початку дискусії. За його словами, організатором заходу виступив медіаексперт Дмитро Раімов.

Фігурант справи про напад на журналістів «Схем» Тельбізов під час заходу поспілкувався з журналістами та представниками громадськості та заявив, що планує створити «стипендіальну програму для журналістів-розслідувачів».

Представників «Схем» до дискусії не запрошували.

Нагадаємо, програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $60 000 000».

Під час запису інтерв’ю стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю із Мецгером, однак після запитання про кредит структурам, пов'язаним із «ДНР», він наказав працівникам фінустанови забрати в журналістів камери та стерти матеріал.

Силу проти журналістів застосував, зокрема, директор департаменту банківської безпеки Ігорь Тельбізов. Знімальну групу близько години не випускали з приміщення, однак розмови з працівниками установи під час подій вдалося зафіксувати на аудіо. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов сам написав заяву про звільнення.  

11 жовтня Мецгеру та Пікалову обрали запобіжні заходи у вигляді нічного домашнього арешту на два місяці.

Також підозри були повідомлені Тельбізову та начальнику управління внутрішньої безпеки банку Олегу Осіпову. Спочатку підозрюваних відсторонили від роботи, проте 9 листопада поновили на своїх посадах.

12 листопада в мережі поширили відео, на якому співробітники банку оплесками зустрічають поновленого на посаді Тельбізова. Відео спричинило хвилю обурення серед журналістів та користувачів соцмереж, засудив поведінку співробітників банку і міністр фінансів Сергій Марченко. 12 листопада наглядова рада банку звільнила Тельбізова та Осіпова. 

Фото: Міністерство фінансів України/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6202
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду