В ООН звинуватили Україну в нездатності гарантувати фізичну безпеку журналістів

В ООН звинуватили Україну в нездатності гарантувати фізичну безпеку журналістів

15 Грудня 2021
970
15 Грудня 2021
10:40

В ООН звинуватили Україну в нездатності гарантувати фізичну безпеку журналістів

970
В опублікованому документі йдеться про напади на медійників, безкарність нападників та наслідки санкцій.
В ООН звинуватили Україну в нездатності гарантувати фізичну безпеку журналістів
В ООН звинуватили Україну в нездатності гарантувати фізичну безпеку журналістів

В ООН вважають, що одна з ключових проблем України – це нездатність влади гарантувати фізичну безпеку журналістів, блогерів та активістів. Про це йдеться в доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини «Громадянський простір і основоположні свободи в Україні», яку цитує Zmina.

Доповідь стосується тільки підконтрольних Україні територій та охоплює період з 1 листопада 2019-го до 31 жовтня 2021 року. За цей час ООН задокументувала 36 випадків нападів, погроз, актів залякування та мови ворожнечі проти журналістів. У 22 випадках злочинці вдавалися до насильства, в інших – були погрози, підбурювання до насильства, онлайн-кампанії з дискредитації та навмисне пошкодження майна. Об’єктами більшості з 15 нападів у 2020 році були журналісти-розслідувачі та працівники ЗМІ, які висвітлюють політичні теми.

Як зазначено у звіті, здебільшого порушники не були притягнуті до відповідальності.

У 2021 році сім з 14 задокументованих нападів були спрямовані проти тих, хто висловлював думки з політичних питань або критикував владу.

Також у доповіді згадується напад на фотокореспондента «Букв» Олександра Кужельного, який стався на очах у правоохоронців.

Окрему увагу в ООН приділили санкціям РНБО.

«Урядові санкції, що вплинули на діяльність телеканалів та онлайн-ЗМІ, і нездатність влади захистити журналістів та інших осіб від нападів чи притягнути порушників до відповідальності обмежили доступ громадськості до інформації та вплинули на вільне вираження думок. Хоча захист національної безпеки та громадського порядку є законною метою, що може виправдати обмеження свободи вираження поглядів, міжнародні стандарти в галузі прав людини вимагають, щоб ці обмеження були необхідними, пропорційними та накладалися незалежним органом», – вважають в ООН.

На думку авторів доповіді, санкції призвели до стигматизації медійників, які раніше працювали чи далі працюють у підсанкційних ЗМІ. Зокрема, до розповсюдження закликів не брати цих людей на роботу в інші медіа.

Практичні поради юристів та журналістів, як захиститися від кібератак, нападів та інших загроз, – читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Фото: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду