В Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки – Рахманін

В Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки – Рахманін

2 Листопада 2021
1253
2 Листопада 2021
16:10

В Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки – Рахманін

1253
Для цього потрібна невелика кількість людей, які робили б до 12 проєктів, спрямованих на різні верстви.
В Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки – Рахманін
В Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки – Рахманін

Україна ніколи не матиме великих бюджетів на фінансування телеканалів і соцмереж для боротьби з російською пропагандою і створення інформаційного поля закордоном. Для цього в Україні має бути створена стратегія інформаційної безпеки.

Про це першого листопада сказав народний депутат із фракції «Голос» Сергій Рахманін під час токшоу «Зворотний відлік» на Суспільному, ефір якого присвятили російській пропаганді та антивакцинаторським настроям.

За його словами, Україні треба якістю брати кількість і створити інформаційне поле закордоном.

«Треба знаходити лідерів думок, прихильних до України, і через них транслювати ту точку зору, в якій Україна зацікавлена. В України немає можливості створити величезний корпункт, кількасот людей, які володіли б певною мовою. Знаходити адекватних людей набагато простіше», – зазначив Рахманін.

На думку народного депутата, для цього потрібно створити стратегію інформаційної безпеки. «Закон про національну безпеку чітко розписаний. Стратегія має бути не так, як вона зараз виглядає – набір узагальнених фраз, це має бути чітка програма, яка би встановлювала рамку, а під цю рамку треба шукати людей з ідеями, які могли б розробити 2, 3, 7, 12 проєктів, спрямованих на різні верстви, різні прошарки, з різною метою», – поділився він.  Сергій Рахманін вважає, що під це можна знайти відповідне фінансування.

Він додав, що для цього потрібні чітке уявлення кінцевої мети і пошук людей, які здатні працювати.

Гостями токшоу також були народна депутатка від фракції «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк, народний депутат від фракції «Європейська солідарність», член комітету ВРУ з питань гуманітарної та культурної політики Микола Княжицький, народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя», голова Комітету ВРУ з питань свободи слова Нестор Шуфрич (онлайн-включення), керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей і перша керівниця Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (березень-вересень 2021 р.), експертка з протидії гібридним загрозам Любов Цибульська.

Скайпом до обговорення приєдналася власна кореспондентка видання «Український тиждень» у Франції Алла Лазарєва.

Під час програми говорили про закриття «телеканалів Медведчука», російську пропаганду в Україні та світі та про те, як Україна має чинити опір.

За словами Ольги Василевської-Смаглюк, у парламенті немає діалогу між народними депутатами, а є загравання з виборцями, як вони їх уявляють, є набір кліше. «Нам потрібно відновлювати інтелектуальну дискусію між собою, а не на камеру», – сказала вона.

Любов Цибульська додала, що одним із майданчиків ворожої пропаганди є російська церква. Вона також вважає, що якщо українці будуть сваритися і битися між собою, витрачати всі сили на внутрішню боротьбу, якщо нам буде погано, то Росії буде легше атакувати. Любов Цибульська пояснила, що за пропагандою у Росії стоїть спецслужба.

На її думку, левова частина, на яку спецслужба покладається, це так звані «корисні ідіоти». «Це ті люди, які не можуть відрізнити (правдивої інформації) і поширюють (у соцмережах). Таких «корисних ідіотів» є багато скрізь, у тому числі в українському політикумі і громадському суспільстві. Вони не бачать кінцевої мети, готові пошити заради дрібних інтересів», – сказала вона.  

Микола Княжицький зазначив, що у рамках контрпропаганди треба створювати більше контенту, потрібне збільшення фінансування кінематографу.

На думку Ігоря Солов’я, найкращий вихід у боротьбі з пропагандою – створення альтернативного контенту.

Нагадаємо, Сергій Рахманін сказав, що державний телеканал «Дом» переконує не того, хто живе на окупованій території чи в Росії, а власне українців.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1253
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду