Тіло зниклого тернопільського журналіста Буяка майже 2 місяці пролежало у морзі, де його раніше шукали і родичі, і правоохоронці

Тіло зниклого тернопільського журналіста Буяка майже 2 місяці пролежало у морзі, де його раніше шукали і родичі, і правоохоронці

29 Вересня 2021
3388
29 Вересня 2021
19:29

Тіло зниклого тернопільського журналіста Буяка майже 2 місяці пролежало у морзі, де його раніше шукали і родичі, і правоохоронці

3388
Тіло вдалось знайти колегам-журналістам загиблого, які приєднались до пошуків.
Тіло зниклого тернопільського журналіста Буяка майже 2 місяці пролежало у морзі, де його раніше шукали і родичі, і правоохоронці
Тіло зниклого тернопільського журналіста Буяка майже 2 місяці пролежало у морзі, де його раніше шукали і родичі, і правоохоронці

Наприкінці липня журналіст Ярослав Буяк, якого знайшли мертвим 23 вересня, планував лягти у лікарню на лікування. Після цього від нього не було ніяких вістей, пише Zaxid.net. 

Першими на сполох забили родичі загиблого. Тоді батько та брат загиблого Андрій Буяк почали самотужки обдзвонювати лікарні і морги, у тому числі й морг при психо-наркологічному диспансері, де тіло врешті-решт знайшли.

Але там їм відповідали, що в них немає «людини Буяк Ярослав Євгенович або невідомого мужчини років 55-65». Після цього журналіста оголосили у всеукраїнський розшук і почали шукати серед невпізнаних пацієнтів у лікарнях та трупів у моргах, але й правоохоронцям відповідали те саме: такої особи не було. 

«Отримали інформацію про рух коштів на його пенсійній карточці», – ​розповів начальник Нацполіції Тернопільщини Олександр Богомол. Але більше нічого.

Міський морг в Тернополі

Колега Ярослава Володимир Андріїшин розповів, що Ярослав міг поїхати у санаторій, також він часто їздив до друзів по службі на Схід. Тому його відсутність спершу не викликала збентеження. Однак через місяць без вістей від Ярослава до пошуків під'єднались його колеги журналісти. 

Його тіло знайшли після розголосу у ЗМІ. Виявилось, що від кінця липня тіло Ярослава перебувало у лікарняному морзі, який і родичі, і правоохоронці раніше обдзвонювали. Керівник Тернопільської психоневрологічної лікарні Михайло Вовчук розповів про смерть Ярослава. За його словами, Ярослав, перебуваючи в лікарні, якось вночі встав з ліжка й раптово впав у коридорі. Реанімаційна бригада не змогла його врятувати. 

Медики запевняють, що померлого привезли з усіма супровідними документами – на тілі була бірка із прізвищем, а в особистих речах – військовий квиток та телефон. І за процедурою, якщо тіло не забирають родичі впродовж 7 днів, то про таку ситуацію повідомляють міську раду. Але працівники моргу не повідомили лікарню, в якій помер чоловік, що родичі не забрали його тіло.

Припускають, що загиблий міг не вказати родичів, коли лягав у лікарню. І тому працівники моргу завезли тіло чоловіка до холодильника, а довідка про смерть так і залишилась в установі.

Брат розповів, що вони з батьком не очікували знайти тіло в такому невпізнаваному стані. «Тіло чорне, все зовсім чорне – опухше, осунуте. Ми хотіли зробити панахиду. Та батько сказав, що якщо його посунути раз, і потім другий раз занести, то тіло просто розлетиться», – розповів Андрій Буяк.

Виявилось, що в морзі не працювали холодильні камери і лише при родичах загиблого їх увімкнули. Зараз у кожній структурі, яка б мала відповідати за повідомлення про смерть журналіста, за зберігання тіла та за його розшук відбуваються свої розслідування щодо того, за яких обставин тіло виявилось загубленим.

Поховати журналіста рідні зможуть не швидше середини наступного тижня. Вони запросили ще одну експертизу причин смерті. Крім того, як сказав брат загиблого, родичі подаватимуть позов до суду на працівників лікарні. Він вважає, що досі у цій справі є незрозумілі плями.

«Віддали мені два телефони після довгих розмов. Але в одному телефоні відсутня карточка пам'яті, на якій Ярослав зберігав фото, відео. А інший телефон – пам'ять почищена під нуль, нічого не має, ні фото, ні відео, ні записів розмов. А найприкріше, що я хотів забрати посвідчення «учасника бойових дій», але мені в лікарні сказали, що його забрали поліцейські. А в поліції мене завірили, що таких документів не забирали зовсім», – розповів Андрій Буяк.

Як пише Zaxid.net, Ярослав Буяк започаткував і редагував у 1995 –2000 рр. журнал «Освітянин» та дитячу газету «П'ятниця». Один із засновників та співредактор «Тернопільської газети» (1995 – 1996 рр.) Друкувався у «Киевском телеграфе». У 2008 році був головним редактором ділового тижневика «Ваші гроші». Від 2009  – головний редактор книжкового видавництва «Новий колір». З 2015 року по 2017 рік служив в Збройних Силах України за контрактом.

Нагадаємо, що по цій ситуації відкрито кримінальне провадження згідно ст. 115 КК України з позначкою «безвісти відсутній». Триває розслідування, поліцейські встановлюють усі обставини смерті.

Фото: Zaxid.net

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду