Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі

Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі

31 Серпня 2021
36654
31 Серпня 2021
19:33

Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі

36654
Ексмайор викликав до себе солдат, які опублікували відповідні фото та відео в інстаграмі. А потім вистрелив одному з них у голову.
Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі
Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області виніс вирок за умисне вбивство ексначальнику відділення зв’язку штабу військової частини В0849 Віталію Виннику. Про це пише «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 серпня.

Весною 2017-го року військовослужбовець Олег Томашук, перебуваючи в Авдіївці зі своєю частиною, зняв відео, на яке потрапили позиції військових. Ввечері він виклав фото та відео у своїй акаунт в інстаграмі. 

20 березня на ютубі з’явився ролик «Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ». Під відео був коментар про те, що український військовослужбовець розсекретив позиції ЗСУ у своєму інстаграмі, додавши до них геотеги. 

Ввечері того ж дня тоді ще начальник відділення зв’язку Винник отримав від керівництва повідомлення, що його бійці виклали в інтернет інформацію про розміщення командного пункту і це вже обговорюється супротивниками. Варто додати, що військовослужбовці мають здавати свої телефони, щоб вберегтись від витоку інформації. Але іноді військовослужбовці мають по кілька телефонів. 

Майор Винник почав розбиратися у ситуації. Зрештою він викликав до себе 4 бійців і у своєму кабінеті, включивши відповідне відео, запитував у Томашука, чи розуміє він, що зробив, опублікувавши це відео. Томашук визнав, що це прирівнюється до державної зради.

Після цього майор узяв пістолет, перезарядив перед обличчям солдата і вистрелив йому в голову. Очевидці розповіли, що все сталось дуже швидко. Томашук сказав «Не треба, будь ласка» і спробував ухилитися від кулі, але не зміг.

У суді Винник визнав, що солдат загинув через нього, але не погоджувався із кваліфікацією, переконуючи, що не хотів убивати і це сталося ненавмисно. Постріл пояснив миттєвим психологічним фактором, що це була рефлекторна м’язова пам`ять. Він не пам’ятає, як заряджав пістолет. Зброя була при ньому, оскільки раніше того вечора він її начебто розбирав і чистив.

Стаціонарна експертиза встановила, що обвинувачений міг усвідомлювати свої дії, хоч і перебував у стані вираженого емоційного збудження, що істотно впливало на свідомість і поведінку.

Суд засудив його до 5 років позбавлення волі, знизивши термін з огляду на пом’якшувальні обставини, каяття та скоєння злочину у стані вираженого емоційного збудження. 

Фото: Олег Томашук/Інстаграм  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36654
Читайте також
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Телепузик
938 дн. тому
Рішення під емоціями рідко бувають правильними. Помилка солдата ненпвченого приховувати геолокацію у той час може і здавалась значною. Але... Здається з тією кількості пропутінських людей на посадах у Кремля булт інші джерела про інформації розташування українських військ. Плюс не факт здатність росіян нанести удар саме по викритим інстаграмом позиціях. Явно вспилив вибравши покарання "смерть". Чи був солдат попереджений про саме таке покарання? На мою думку можна було по іншому наказувати за таке. Питання також до тих хто викликав такі емоції в майора застрелити солдата за випадкове непідтверджене розсекречення позицій чи він сам накрутився?
Oкоп
939 дн. тому
Та ж нема кого садити, винного майор застрелив.
Шумахер
939 дн. тому
Все правильно майор зробив! Це не детский сад . Це війна!
Олексій
939 дн. тому
ролд- на пожиттєве потрібно посадити тебе та таких уєбанів, як ти, через таких як ти, ми і воюємо, шкода що у нас країна гандурас, а то б ти та такі як ти - вже давно гнили б в землі
Олексій
939 дн. тому
Сергій Борщенко, зараз молодь не має клепки в голові, вони вважають що їм усе можна, немає інстинкту самозбереження, їм що кажи що не кажи - вони роблять що хотять, а офіцера шкода, я б так само вчинив, тільки спеціально - грохнув би усіх причетних, а зараз по іншому неможна
Сергій Борщенко
939 дн. тому
Звичайно, шкода, що так сталось. Але під суд потрібно віддати тих, хто не втлумачив солдату про небезпеку і відповідальність за кожен крок, кожен рух і кожне слово на передовій. Шкода офіцера, але він повинен пам'ятати, що 5 років - то ніщо в порівнянні з тим, скільки життів він зберіг від дій того солдата-ідіота. Як Ісус, що віддав життя за гріхи інших.
ролд
939 дн. тому
я бы на пожизненное гада посадил
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду