detector.media
31.08.2021 19:33
Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі
Ексмайора ЗСУ, який убив солдата за пост в інстаграмі з позиціями військових, засудили до 5 років позбавлення волі
Ексмайор викликав до себе солдат, які опублікували відповідні фото та відео в інстаграмі. А потім вистрелив одному з них у голову.

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області виніс вирок за умисне вбивство ексначальнику відділення зв’язку штабу військової частини В0849 Віталію Виннику. Про це пише «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 27 серпня.

Весною 2017-го року військовослужбовець Олег Томашук, перебуваючи в Авдіївці зі своєю частиною, зняв відео, на яке потрапили позиції військових. Ввечері він виклав фото та відео у своїй акаунт в інстаграмі. 

20 березня на ютубі з’явився ролик «Украинский боец-инстаблогер раскрыл положение секретных позиций ВСУ». Під відео був коментар про те, що український військовослужбовець розсекретив позиції ЗСУ у своєму інстаграмі, додавши до них геотеги. 

Ввечері того ж дня тоді ще начальник відділення зв’язку Винник отримав від керівництва повідомлення, що його бійці виклали в інтернет інформацію про розміщення командного пункту і це вже обговорюється супротивниками. Варто додати, що військовослужбовці мають здавати свої телефони, щоб вберегтись від витоку інформації. Але іноді військовослужбовці мають по кілька телефонів. 

Майор Винник почав розбиратися у ситуації. Зрештою він викликав до себе 4 бійців і у своєму кабінеті, включивши відповідне відео, запитував у Томашука, чи розуміє він, що зробив, опублікувавши це відео. Томашук визнав, що це прирівнюється до державної зради.

Після цього майор узяв пістолет, перезарядив перед обличчям солдата і вистрелив йому в голову. Очевидці розповіли, що все сталось дуже швидко. Томашук сказав «Не треба, будь ласка» і спробував ухилитися від кулі, але не зміг.

У суді Винник визнав, що солдат загинув через нього, але не погоджувався із кваліфікацією, переконуючи, що не хотів убивати і це сталося ненавмисно. Постріл пояснив миттєвим психологічним фактором, що це була рефлекторна м’язова пам`ять. Він не пам’ятає, як заряджав пістолет. Зброя була при ньому, оскільки раніше того вечора він її начебто розбирав і чистив.

Стаціонарна експертиза встановила, що обвинувачений міг усвідомлювати свої дії, хоч і перебував у стані вираженого емоційного збудження, що істотно впливало на свідомість і поведінку.

Суд засудив його до 5 років позбавлення волі, знизивши термін з огляду на пом’якшувальні обставини, каяття та скоєння злочину у стані вираженого емоційного збудження. 

Фото: Олег Томашук/Інстаграм  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY