Дозрілість телевізійного ринку Європи

15 Травня 2002
1148
15 Травня 2002
10:27

Дозрілість телевізійного ринку Європи

1148
Вслід за американським і в Європі ринок платного телебачення дійшов до стану насичення і стоїть перед завданням пошуку нових форм розвитку. Серед спроб створення нових платних каналів можна виділити кілька типових ситуацій Вслід за американським і в Європі ринок платного телебачення і дійшов до стану насичення і стоїть перед завданням пошуку нових форм розвитку. Кількість каналів стабілізувалася, відбувається процес їх консолідації.
Дозрілість телевізійного ринку Європи
Щоб вдало конкурувати, тепер треба мати або потужну марку, або пропонувати що-небудь зовсім нове.

Серед спроб створення нових платних каналів можна виділити кілька типових ситуацій. Перша з них, то, так би мовити, “почкування” - тобто запуск нових каналів великими видавцями з універсальним програмним форматом, що до сих пір мало практикувалося. А даремно, бо така форма телевізійного бізнесу дозволяє додатково пропонувати на ринку той самий програмний продукт. Наприклад, два комерційні французькі канали TF1 i M6 спільно запустили новий проект TF6. В Англії Channel 6 створив канал Е4, а мережа ITV – канал ITV2, котрий, між іншим, показує багато розважальних програм, що спочатку демонструвалися на ITV (наприклад, шоу “Pop Idol”, про який “Детектор медіа” вже писала). Тепер вони разом конкурують з UK Gold, що підтримується ВВС. В Польщі Telewizja Polsat створила супутниковий канал Polsat 2 і наземний TV-4, які дублюють програми головного каналу.

В Іспанії, Франції та Італії трансляція Reality TV підтримана запуском тимчасових каналів, завданням котрих було приваблення глядачів і заохочення їх до підписання умов на прийом програм з цілої платформи. Так, в Іспанії Admira Media, філія Telefoniki, що одночасно контролює канал Antena 3, як і супутникову платформу Via Digital, відкрила на цій платформі спеціальний канал, присвячений трансляції в прямому ефірі “Grand Hermano” (“Великий брат”). В Італії “II grand fratello” (той же ж “Великий брат”) демонструється одночасно на Canal 5 і спеціальному каналі на платформі Stream. В свою чергу, іспанський TVE запустив на платформі Canal Satelite канал для “Pop Idol”, завдяки чому абонентів цілої платформи збільшилось аж на 10%.

Наступний метод – то запуск нових “premium” каналів. В 2001 році англійський ITV розпочав трансляцію ITV Sport, а французька платформа TPS збагатилася фільмово-спортивним каналом TPS Star. Disney Channel в 2000 році стартував в Англії з каналом “Playhouse Disney” (фільми), а в 2001 році - з “Disney Toon” (мальовані фільми) в Іспанії. На догоду цінителям жанрового кінематографу запустилися два нових фільмових канали компанією Film Four, що належить Channel 4.

Чергова формула – це використовування назви відомого пресового видання з тим, щоб зі старту мати увагу глядача. Одним з піонерів такого промоційного прийому був канал “National Geographic” (за однойменною назвою популярного журналу). Під кінець 90-х англійське видавництво ЕМАР викупив американський музичний канал “The Box” і створив навколо нього сім‘ю каналів, що носять назви однойменних журналів видаваних фірмою – “Smash Hits”, “Kerrang”, “Q”, як і “Kiss” – від назви мережі радіо-станцій, що була у власності видавництва. Ці канали виявилися сильними конкурентами для MTV. У Франції видавництво Lagarde запустило публіцистичний канал “Match TV”, що використав популярність журналу “Match”. В планах є клонування на телебаченні журналу “Elle”. Бувають і зворотні процеси – коли з’являються журнали, що носять назви популярних телепередач – наприклад, програма “Antiques Roadshow” на каналі ВВС.

Ще один спосіб приваблення глядача – адресування до вузько окреслених груп глядачів. У Франції в 1999 році запустили канал “TFJ” для єврейської меншості, а кілька місяців пізніше - католицький канал “KTO”. У Франції та Англії тривають підготовчі роботи до запуску каналів для гомосексуалістів (відповідно, “Pride Vision” і “Rainbow Network”). Для дещо ширшого кола глядачів призначаються кулінарні канали: французькі “Cuisine.tv” (платформа Pathe) і “Gourmet TV” (TPS), англійський “UK Food” (спільно BBC і Telewest). А от освітній канал “The Einstein Channel”, що зв‘явився в ефірі Великобританії в 2001 році, має панєвропейські амбіції.

В недалекому майбутньому можна буде спостерігати дві тенденції. З одного боку – це консолідація каналів, як, наприклад, сталося в Польщі, коли об‘єдналися дві супутникові платформи Cyfra + і Wizja TV. В Україні консолідаційні процеси вже почалися в кабельному телебаченні по об‘єднанню IVK і KTM в столиці. Також передбачається реструктуризація телевізійних станцій – наприклад, наземних каналів, котрі мають труднощі. З другого боку, навколо флагових каналів різних власників з’являються подібні канали, що зорієнтовані на все вужчі сегменти ринку. Втім, в Україні процес сегментації ринку практично ще не почався ні в телевізії, ні навіть у радіо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Варшава (за матеріалами видання “The SIS Briefings”)
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Читайте також
02.03.2006 13:53
для «Детектор медіа»
11 383
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду