Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації (ОНОВЛЕНО)

Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації (ОНОВЛЕНО)

28 Травня 2021
2923
28 Травня 2021
16:20

Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації (ОНОВЛЕНО)

2923
У випадку остаточного розриву відносин між спілкою та Білоруссю остання матиме «колосальні іміджеві втрати».
Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації (ОНОВЛЕНО)
Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації (ОНОВЛЕНО)

Європейська мовна спілка призупинила членство Білорусі в організації і надала державній «Белтелерадіокомпанії» два тижні, щоб надіслати офіційні пояснення щодо трансляції відео з катуваннями протестувальників.

Як повідомляє пресслужба організації, у випадку відсутності пояснень рішення про виключення Білорусі набере остаточної чинності.

«Останні тижні нас особливо насторожила трансляція зізнань (протестувальників, – Ред.), які явно були отримані під примусом. Ми також відстежували інші ефіри "Белтелерадіокомпанії" з цього питання, які викликають серйозні занепокоєння. У світлі цих виняткових подій Виконавчий комітет не має альтернативи, окрім як запропонувати призупинити членство "Белтелерадіокомпанії" в організації», – повідомила пресслужба.

Керівник Білоруського фонду культурної солідарності, музичний критик Сергій Будкін пояснив у коментарі «Нашій Ниві», що заморожування відносин між спілкою та «Белтелерадіокомпанією» матиме колосальні іміджеві втрати.

«Це втрати іміджу на європейському ринку. Держтелебачення не зможе проводити національні відбори та показувати Євробачення для дорослих та дітей. Держтелебачення не зможе вести деякі спортивні трансляції, не зможе використовувати матеріали партнерів та матеріали інформаційних агентств», – зазначив Будкін.

«Белтелерадіокомпанія» коментуючи призупинення членства в Європейській мовній спілці заявила, що «не отримувала жодних повідомлень від організації», хоча з текстом, розміщеним на сайті спілки, ознайомилась.

«Готові відповісти на будь-які питання Спілки, якщо їй і справді цікаві наші відповіді. Зрозуміло, немає ніяких підстав для того, щоб пред'являти нам звинувачення. Стосовно нас застосовується досить специфічний підхід до трактування понять "свобода слова і невтручання в редакційну політику". У країні проходять найрізноманітніші події і наше завдання про них розповісти глядачам і слухачам. Ми нічого не показуємо такого, що не показували б інші мовники ЄМС, і це відомо всім. Просто декого в Європі, схоже, лякають визнання затриманих осіб, відео яких було розміщено в інтернеті, і яке пізніше використовували ми»,  говориться в заяві.

Також «Белтелерадіокомпанія» впевнена, що можливе виключення з ЄМС лише зекономить кошти Білорусі.   

У квітні 2021 року опозиція Білорусі звернулася до Європейської мовної спілки з проханням вивчити матеріали, які свідчать про причетність «Белтелерадіокомпанії» до тортур протестувальників.  

Як приклад такої участі опозиція навела відео, на якому людина зі слідами побоїв на тлі червоно-зеленого прапора кається в тому, що виступила проти режиму Олександра Лукашенка. Це відео з політв'язням Миколою Дідком було записано МВС і транслювалося на білоруському державному ТБ.

У заяві опозиції вказується, що поширення контенту із зізнаннями на камеру, отриманими за допомогою насильства, порушує етичні норми.

Фото: UN Geneva/Flickr 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2923
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду