ІМІ підготував рекомендації для журналістів щодо висвітлення пам’ятних дат 8 та 9 травня

ІМІ підготував рекомендації для журналістів щодо висвітлення пам’ятних дат 8 та 9 травня

7 Травня 2021
2397
7 Травня 2021
12:24

ІМІ підготував рекомендації для журналістів щодо висвітлення пам’ятних дат 8 та 9 травня

2397
ІМІ закликав редакції не романтизувати 8 та 9 травня.
ІМІ підготував рекомендації для журналістів щодо висвітлення пам’ятних дат 8 та 9 травня
ІМІ підготував рекомендації для журналістів щодо висвітлення пам’ятних дат 8 та 9 травня

Інститут масової інформації підготував рекомендації для журналістів і редакцій щодо висвітлення Дня пам’яті та примирення (8 травня) та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня).

«Щороку моніторинги ІМІ засвідчують, що в стрічках новин 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – превалює над 8 травня – Днем пам’яті та примирення. Така ситуація є наслідком великої кількості інформаційних приводів (у які фінансово і контентно вливається країна-агресор та її посіпаки)», – пише ІМІ.

На основі моніторингів та керуючись порадами Інституту національної пам’яті, експерти ІМІ підготували рекомендації та підказки для журналістів і редакцій щодо висвітлення пам'ятних дат 8 і 9 травня.

1. Не романтизуйте 8 та 9 травня.

Ці дні символізують не перемогу сильних над слабкими. Вони мають нагадувати про страшну катастрофу і мільйонні жертви війни.

2. Акцентуйте в текстах на людях, а не лише на геополітиці, військовій стратегії і тактиці.

Важливо згадувати всіх ветеранів, які боролися з нацизмом і перемогли його. Водночас важливо пам’ятати й про тих, кого війна зачепила, – військовополонених, остарбайтерів, підпільників, дітей війни, цивільних, які постраждали від окупації і бойових дій.

3. Висвітлюйте події нейтрально і сучасно.

Це означає уникайте історично-ідеологічного (радянського) навантаження. Друга світова війна – це про безліч різних аспектів, про багато різних сторін.

4. Підготуйте для своєї аудиторії інформаційне роз'яснення, що означає «День пам’яті та примирення», а що – «День перемоги над нацизмом».

Опитування свідчать, що як мінімум 52% громадян України досі живуть з радянськими знаннями щодо цих днів. Тому додати бек з роз’ясненнями до новин точно буде доречним.

5. Якщо в цьому немає суспільної важливості, уникайте висвітлення акцій «Безсмертного полку» і подібних російських агіт-кампаній.

За потреби висвітлення роз’ясніть аудиторії, що цю акцію придумали в Москві, її мету і хто її реалізує.

6. Нагадайте аудиторії, що «георгіївська стрічка» – це символ російської експансії, який використовують радикальні російські організації.

На території України ця стрічка використовувалася російськими силами під час окупації Криму та Донбасу. Із символу антифашизму ця стрічка давно перетворилася на символ сепаратизму. В Україні використання цієї стрічки заборонено законом з 15 червня 2017 року.

7. Розмістіть на своїх інформаційних ресурсах графічне зображення маку.

8. Не варто використовувати радянську символіку і пропагувати комуністичний тоталітарний режим.

Окрім гуманітарного сенсу, це ще й питання безпеки. Радянські цінності й ідеологія великою мірою використовуються країною-агресором для обґрунтування мілітаристської експансії.

9. Зверніться до Медіачеку, Незалежної медійної ради чи Комісії з журналістської етики, якщо помітили порушення етики й стандартів у матеріалах або якщо вас змушують висвітлювати 9 травня в розрізі російської чи радянської ідеології. Ви маєте право відмовитися.

10. Корисні матеріали:

Матеріали Українського інституту національної пам'яті щодо 8 і 9 травня:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2397
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду