Держкомтелерадіо закликає ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам’яті та примирення

Держкомтелерадіо закликає ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам’яті та примирення

16 Квітня 2015
3124
16 Квітня 2015
13:55

Держкомтелерадіо закликає ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам’яті та примирення

3124
Держкомтелерадіо закликає ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам’яті та примирення
Держкомтелерадіо закликає ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам’яті та примирення

Державний комітет телебачення і радіомовлення рекомендує ЗМІ у публікаціях щодо 70-х роковин перемоги над нацизмом у Європі використовувати методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті, з якими можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо. Про це повідомляє прес-служба Комітету.

 

Держкомтелерадіо повідомляє, що протягом попередніх років незалежна Україна відзначала 9 травня за усталеним радянським, власне російським зразком, який закріплював у свідомості громадян культ «перемоги у Великій Вітчизняній війні».  «Віднині Україна розпочинає нову традицію відзначення 8 та 9 травня в дусі пам'яті та примирення. Новий зміст відзначення Дня пам'яті та примирення включає в себе переосмислення подій ІІ світової війни, руйнування радянських (російських) історичних міфів, чесний діалог навколо складних сторінок минулого; гідне вшанування пам'яті кожного, хто боровся з нацизмом, наголошування солідарності та бойового братерства Об'єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів, зокрема, українців; перенесення акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмову від святкування на користь вшанування», - сказав Богдан Червак, перший заступник голови Держкомтелерадіо.

 

Офіційним символом відзначення Дня пам'яті та примирення стає червоний мак, а гаслом - «1939-1945. Пам'ятаємо. Перемагаємо».

 

Українським інститутом національної пам'яті підготовлено відповідні методичні матеріали, які містять історичну довідку, де наголошується, що Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Водночас для України Друга світова війна стала національною трагедією: безповоротні втрати України (українців та представників інших народів) склали 8-10 млн осіб.

 

Українські історики підготували термінологічний словник Другої світової війни, у якій пропонують замінити некоректні терміни. Наприклад, замість використання словосполучення «Велика Вітчизняна війна» слід використовувати словосполучення «німецько-радянська війна», замість «німецько-фашистські загарбники» - «нацистські окупанти», замість «Велика Перемога над фашистською Німеччиною» - «Перемога над нацизмом у Європі» тощо.

 

Крім того у методичних матеріалах подано перелік корисних інтернет-посилань та документальних фільмів, присвячених Україні в Другій світовій війні. Серед них - стрічки, створені українськими журналістами та кінематографістами, а також митцями із Польщі, Франції, Білорусі, Латвії.

 

Також у рекомендаціях є список науковців, які спеціалізуються на окремих аспектах Другої світової війни, та їх контакти для запрошення на ефіри, отримання коментарів і консультацій.

 

Нагадаємо, 24 березня Президент України Петро Порошенко підписав указ № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни». Згідно з документом, щороку 8 травня в Україні буде відзначатися День пам'яті та примирення. 9 травня залишатиметься Днем Перемоги (цього року відзначатиметься 70-та річниця перемоги над нацизмом у Європі). Водночас 2 вересня 2015 року відзначатиметься 70-та річниця завершення Другої світової війни.

 

Міністерству інформаційної політики в указі доручено забезпечити розроблення та впровадження тематичних інформаційних програм для державних засобів масової інформації, присвячених 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, ролі українського народу у Другій світовій війні, розповсюдження відповідної соціальної реклами. Державному комітету телебачення і радіомовлення доручено забезпечити широке висвітлення заходів із підготовки і відзначення пам'ятних дат історичних подій Другої світової війни.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3124
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду