Зеленський зустрівся з Блінкеном та анонсував «дуже серйозну угоду» із США: головні тези пресконференції

Зеленський зустрівся з Блінкеном та анонсував «дуже серйозну угоду» із США: головні тези пресконференції

6 Травня 2021
2578
6 Травня 2021
13:43

Зеленський зустрівся з Блінкеном та анонсував «дуже серйозну угоду» із США: головні тези пресконференції

2578
Коротку пресконференцію Зеленський та Блінкен дали за підсумками перемовин в Офісі президента.
Зеленський зустрівся з Блінкеном та анонсував «дуже серйозну угоду» із США: головні тези пресконференції
Зеленський зустрівся з Блінкеном та анонсував «дуже серйозну угоду» із США: головні тези пресконференції

У четвер, 6 травня, президент України Володимир Зеленський провів переговори з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, який знаходиться в Україні з офіційним візитом. «Детектор Медіа» наводить головні тези, які сторони озвучили під час пресконференції.

Співпраця України і США та робота над реформами

Після зустрічі з Блінкеном президент Зеленський анонсував «імовірну дуже серйозну угоду» із США.

«Окремо ми проговорили про формат підтримки фундаментальний. Ми говорили про питання альянсу і питання імовірної двосторонньої дуже серйозної угоди. Але це питання майбутнього, зараз дуже рано говорити про деталі», – сказав Зеленський.

Окремо президент Зеленський акцентував увагу на обговоренні із Блінкеном питання безпеки в Чорноморському та Азовському морях.

«У нас є фундаментальна ідея, поки що не буду говорити про це публічно, треба, щоб всі сторони узгодили цю ідею», – сказав Зеленський.

У свою чергу, держсекретар Блінкен висловив повну підтримку незалежності та суверенітету України та зазначив, що для Києва найважливішим питанням є боротьба з корупцією та проведення реформ.

«Це вирішальний чинник для успіху України...Перед Україною стоять два головні виклики – один від Росії, але є ще загроза з середини – корупція, олігархи та інші люди, які ставлять свої інтереси вище інтересів українського народу», – сказав Блінкен.

У контексті взаємної підтримки сторони також відзначили, що дотримуються єдиної позиції з питання будівництва російського газогону Північний потік-2 до країн ЄС, який може зашкодити інтересам двох країн.

Запрошення Байдена відвідати з візитом Україну

Президент Зеленський запросив президента США Джозефа Байдена відвідати Україну з офіційним візитом.

«Я запросив президента Байдена з офіційним візитом приїхати в Україну у рік 30-річчя нашої Незалежності. Я не знаю, в якому форматі може статися ця зустріч. Це залежить від двох країн. Запрошення від нашої країни президент США отримав. Я вірю, що ця зустріч буде, вона важлива для обох наших країн», – сказав Зеленський

Держсекретар Блінкен у відповідь зазначив, що наразі про конкретні строки візиту Байдена мова не йде, зокрема, через складнощі, які виникли унаслідок пандемії коронавірусу.

Блінкен запевнив, що передасть запрошення Зеленського президенту Байдену.

Російські війська біля кордонів України

Президент Зеленський повідомив, що за наявними даними розвідки, Росія відвела лише три тисячі військовослужбовців з окупованого Криму, решта залишається на позиціях вздовж кордону України.

«Отже, ми вважаємо таке відведення військ повільним», –  заявив Зеленський.

Підтвердив повільне відведення російських військ від кордонів України і держсекретар США Ентоні Блінкен.

«На кордоні з Україною сконцентрована найбільше угруповання російських сил, починаючи з 2014 року...Ми дуже уважно стежимо за розвитком ситуації», – сказав Блінкен.

Держсекретар додав, що США докладають максимум зусиль для підтримки України на тлі ескалації російської агресії.

Держсекретар Ентоні Блінкен прибув до України 5 травня ввечері. Блінкена у поїздці супроводжує його новопризначена заступниця Вікторія Нуланд, яка працювала з українськими питаннями в адміністрації Барака Обами. Візит Блінкена відбувається на тлі посилення російської гібридної агресії проти України.

6 квітня держсекретар Блінкен зустрівся з очільником МЗС України Дмитром Кулебою та предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, а також зі спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим та головами парламентських фракцій.

Офіс президента заявив, що у зв’язку з карантинними обмеженнями у пресконференції за результатами перемовин Зеленського і Блінкена зможуть взяти участь лише 20 представників засобів масової інформації.

Про відмову в акридетації повідомив Прямий канал, видання «Букви» та 5 канал.

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2578
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду