Генштаб: У соцмережах поширюються фейки про зміну строків проходження строкової служби

Генштаб: У соцмережах поширюються фейки про зміну строків проходження строкової служби

21 Квітня 2021
1721
21 Квітня 2021
16:17

Генштаб: У соцмережах поширюються фейки про зміну строків проходження строкової служби

1721
Генштаб закликав користуватися лише перевіреною інформацією з офіційних джерел.
Генштаб: У соцмережах поширюються фейки про зміну строків проходження строкової служби
Генштаб: У соцмережах поширюються фейки про зміну строків проходження строкової служби

Генеральний штаб Збройних Сил України заявив, що у соцмережах розпочалася кампанія із розповсюдження неправдивої інформації щодо зміни строків проходження строкової військової служби. Про це Генштаб повідомив у Facebook.

«Інформація, яка поширюється в соціальних мережах щодо начебто зміни строків проходження строкової військової служби не відповідає дійсності. Наполегливо рекомендуємо не користуватися непідтвердженою інформацією, не поширювати чуток та ретельно перевіряти дані, які безпосередньо стосуються Збройних Сил України», – зазначив Генштаб.

Враховуючи інформаційні маніпуляції з боку РФ, спрямовані на створення у медіапросторі негативного іміджу України та її Збройних сил, Генштаб закликав користуватися лише перевіреною інформацією з офіційних джерел: офіційних сторінках ЗС України, Генерального штабу, органів військового управління, на сайті Збройних Сил України.

У Генштабі нагадали, що на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Відповідно до статті 23 Закону України строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

  • для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях, – до 18 місяців;
  • для осіб, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістр, – до 12 місяців.

Строк проходження строкової військової служби визначається законодавством України в залежності від наявності у особи відповідного ступеню вищої освіти (магістр), а не від факту отримання вищої освіти.

На даний час військовослужбовці строкової військової служби в Збройних Силах України залучаються в першу чергу для забезпечення життєдіяльності військових частин в пунктах постійної дислокації (крім тих, які дислокуються в Донецькій та Луганській областях).

Як і раніше, військовослужбовці строкової військової служби Збройних Сил України до виконання бойових завдань в районі проведення операції Об’єднаних сил не залучаються.

Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що РФ веде цілеспрямовану кампанію з дезінформації, поширюючи повідомлення про нібито «підготовку України до наступу на Донбас». 

В останні тижні березня 2021 року Росія почала активно стягувати війська до кордонів України, також активізували обстріли українських позицій підконтрольні Кремлю бойовики, українські війська понесли втрати. Росія нарощує свою військову присутність і в окупованому Криму. Активізувалась і російська пропаганда, яка стверджує, що Київ нібито готує «наступ» на території, підконтрольні проросійським бойовикам.

В експертних колах почали розглядати варіант повномасштабного вторгнення РФ до вільної України, хоча Кремль відкидає такі припущення. Про ескалацію на Донбасі вже заявив і президент Володимир Зеленський, а президент США Джо Байден у телефонній розмові з українським лідером запевнив в непохитній підтримці Вашингтоном суверенітету України.

8 квітня президент Володимир Зеленський на тлі загострення ситуації на Донбасі відвідав позиції українських військових.  В інтерв'ю CNN Зеленський заявив, що Україна готова до російського вторгнення.

20 квітня президент Зеленський запропонував президентові РФ Володимиру Путіну зустрітися «в будь-якій точці українського Донбасу, де йде війна».

За даними Conflict Intelligence Team (CIT), концентрація російських військ на кордонах з Україною є максимальною з 2014-2015 років. Росіяни перекидають війська в район полігону «Погоново» і міста Острогожськ Воронезької області.

За даними джерел WSJ, наразі біля кордонів України розміщено близько 80 тисяч російських військовослужбовців.

Фото: Генеральний штаб ЗСУ/Facebook 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1721
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду