Верховний суд США скасував рішення, яке визнавало Трампа винним у порушенні свободи слова

Верховний суд США скасував рішення, яке визнавало Трампа винним у порушенні свободи слова

6 Квітня 2021
1307
6 Квітня 2021
10:46

Верховний суд США скасував рішення, яке визнавало Трампа винним у порушенні свободи слова

1307
Верховний суд пояснив, що скасував справу через те, що Трамп вже не є президентом, і вона не є актуальною чи контраверсійною.
Верховний суд США скасував рішення, яке визнавало Трампа винним у порушенні свободи слова
Верховний суд США скасував рішення, яке визнавало Трампа винним у порушенні свободи слова

Верховний суд США у понеділок скасував рішення суду нижчої інстанції, яке визнало Дональда Трампа винним у порушенні першої поправки до Конституції США, що закріплює свободу слова. Про це повідомляє Голос Америки.

Зокрема, Верховний суд пояснив, що скасував справу через те, що Трамп вже не є президентом, і вона не є актуальною чи контраверсійною.

В 2017 році тогочасний президент Трамп заблокував на своєму Twitter аккаунти сімох осіб, які висловлювались проти нього критично. Відтак від імені цих осіб адвокати Інституту першої поправки при Колумбійському університеті подали проти Трампа груповий позов.

Обвинувачення стверджувало, що аккаунт президента Трампа «функціонує як офіційне джерело новин та інформації про уряд та є форумом для розмови від, до та про президента».

Окружний суд тоді постановив, що блокування президентом цих дописувачів порушило їхні права, закріплені першою поправкою до Конституції, оскільки воно виключило їх з публічного форуму через їхню позицію. Це рішення було підтримане пізніше апеляційним судом.

Тодішній високопосадовець адміністрації Джефф Волл подав справу до Верховного суду, стверджуючи, що аккаунт Трампа є приватним. Волл наполягав, що рішення суду нижчої інстанції «розмиває межу між державними діями та приватною поведінкою.

Після довічного блокування аккаунта Трампа у Twitter за порушення правил платформи під час штурму Капітолію, Вол попросив Верховний суд відкинути справу та скасувати рішення судів нижчих інстанцій.

Суддя Верховного суду Клеренс Томас у своєму окремому коментарі щодо справи висловив занепокоєння, що усунення Трампа з Twitter відображає той «рівень сили, яка зосередилась в руках технологічних компаній, питання, яке суд має скоро розглянути».

«Twitter заборонив Траму не тільки спілкуватися з кількома користувачами, вони цілком усунули його з платформи, таким чином заборонивши всім користувачам бачити його повідомлення», – каже Томас.

В Інституті Першої поправки заявили, що хотіли б, щоб Верховний суд залишив в силі рішення судів нижчої інстанції. Разом з тим, вони запевнили, що ця справа матиме значний вплив.

«Ми задоволені тим, чого ми домоглись в цьому судовому процесі - не просто змусивши президента розблокувати наших клієнтів та десятки інших у його обліковому записі в Twitter, а також встановивши прецедент, якими скористались інші суди, щоб запобігти іншим державним чиновникам заглушити критиків в їх соціальних медіа», – заявила адвокатка Кейті Фалов.

У січні 2021 року соцмережа Twitter назавжди заблокувала акаунт президента США Дональда Трампа, який мав 88 млн підписників.

6 січня Конгрес США мав офіційно порахувати голоси виборників, які б засвідчили перемогу Джо Байдена (306 голосів за Байдена проти 232 за Трампа). Зазвичай це формальність, оскільки вже відомо, як проголосували виборники у кожному штаті. Але цього разу, після чергової заяви Трампа про те, що він не визнає результати виборів, натовп прорвався в будівлю Капітолія, де засідали обидві палати Конгресу, та зірвав процедуру підрахування голосів. 

Внаслідок зіткнень із правоохоронцями загинуло 5 людей (серед них один поліцейський), понад 50 осіб було затримано, поліція та Національна гвардія застосували сльозогінний газ. Після того як мітингарів вивели з будівлі, засідання продовжилось: через 14 годин після початку процедури підрахунку голосів обидві палати Конгресу підтвердили обрання Джо Байдена 46-м президентом США.

Після нападу на Конгрес Дональд Трамп був заблокований майже в усіх популярних соцмережах за «неодноразове порушення правил спільнот».

Фото: Gage Skidmore/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1307
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду