Кримський «суд» відклав розгляд скарги адвокатів на арешт журналіста Радіо Свобода

Кримський «суд» відклав розгляд скарги адвокатів на арешт журналіста Радіо Свобода

23 Березня 2021
1335
23 Березня 2021
14:07

Кримський «суд» відклав розгляд скарги адвокатів на арешт журналіста Радіо Свобода

1335
Незалежні адвокати не мають доступу до заарештованого українця.
Кримський «суд» відклав розгляд скарги адвокатів на арешт журналіста Радіо Свобода
Кримський «суд» відклав розгляд скарги адвокатів на арешт журналіста Радіо Свобода

Заарештований у Криму фрілансер Радіо Свобода Владислав Єсипенко 23 березня не був доставлений на засідання «Верховного суду Криму», розгляд скарги захисників на його арешт відкладений. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Зокрема, під час засідання «суду» стало відомо, що Єсипенко нібито знаходиться на слідчих діях.

«За результатами засідання, адвокатів, які за договором з родичами захищають українця, допустили до справи. Розгляд скарги на взяття під варту було відкладено, оскільки «суддя» Тимур Слизько ухвалив направити справу в ФСБ для повідомлення слідчого про таку скарзі. Після повідомлення слідчого повинно відбутися повторне судове засідання», – повідомили правозахисники.

Адвокат Владислава Єсипенко Віолетта Сінеглазова (яку призначила окупаційна влада) не оскаржувала взяття під свого підзахисного під варту і не з'явилася на засідання суду.

Правозахисники додали, що незалежних адвокатів Еміля Курбедінова і Олексія Ладіна, з якими дружина Єсипенко Катерина уклала угоди, не пустили до заарештованого українця.

«На думку експертів Кримської правозахисної групи, це підтверджує незаконні методи слідства та можливість застосування тортур», – додали правозахисники.

10 березня 2021 року в окупованому Криму силовики Федеральної служби безпеки Росії затримали Єлизавету Павленко та фрілансера «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка, які 9 березня брали участь в акції до дня народження Тараса Шевченка в Сімферополі. 

12 березня Єсипенка арештували на два місяці, до 11 травня. Йому інкримінують ч.1. ст. 223-1 (незаконні виготовлення, переробка або ремонт вогнепальної зброї, його основних частин (за винятком вогнепальної зброї обмеженого ураження), а так само незаконне виготовлення боєприпасів) Кримінального кодексу Росії. До Єсипенка не пустили адвоката Еміля Курбедінова, з яким дружина фрілансера уклала угоду. Курбедінову сказали, що фрілансер «Радіо Свобода» нібито відмовився від його послуг.

У Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії сказали, що затримали фрілансера нібито за збір інформації «в інтересах спецслужб України». Служба зовнішньої розвідки України вважає, що «ФСБ створює потрібний Кремлю фон для "святкування" роковин окупації Криму».

Прокуратура АР Крим та Севастополя відкрила кримінальне провадження про незаконне позбавлення волі через незаконний арешт Єсипенка.

17 березня адвокат Олексій Ладин повідомив, що працівники СІЗО Сімферополя не пустили його до Єсипенка, мотивуючи це тим, що до фрілансера дозволено пускати лише адвоката за призначенням. За словами окупантів, Єсипенко нібито відмовився від послуг Ладина. Захисник та експерти Кримської правозахисної групи вважають, що фрілансера «Радіо Свобода» можуть катувати й намагатися вибити потрібні свідчення. Адвокат припустив, що на тілі Єсипенка залишилися сліди тортур, тому його приховують від захисників.

Фото з особистого архіву Владислава Єсипенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1335
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду