Кулеба про звіт розвідки США: Кінець міфу про «втручання України у вибори» та гучне фіаско РФ

Кулеба про звіт розвідки США: Кінець міфу про «втручання України у вибори» та гучне фіаско РФ

17 Березня 2021
2950
17 Березня 2021
12:32

Кулеба про звіт розвідки США: Кінець міфу про «втручання України у вибори» та гучне фіаско РФ

2950
Кулеба зазначив, що американська розвідка не знайшла ознак втручання України у вибори в США.
Кулеба про звіт розвідки США: Кінець міфу про «втручання України у вибори» та гучне фіаско РФ
Кулеба про звіт розвідки США: Кінець міфу про «втручання України у вибори» та гучне фіаско РФ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав «черговим гучним фіаско РФ» звіт Національної розвідки США, яка повідомила, що Росія під час американських президентських виборів 2020 року організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. Про це міністр повідомив 17 березня в Twitter.

«Кінець міфу про "втручання України у вибори". Розвідувальне співтовариство США не знайшло жодних ознак причетності українського уряду до підривних заходів проти США. Втручання здійснювала Росія, яка також прагнула зменшити підтримку України з боку США. Чергове гучне фіаско РФ», – написав він.

Нагадаємо, Національна розвідка США заявила, що Росія під час президентських виборів 2020 року в Сполучених Штатах організувала кампанію з дискредитації тоді ще кандидата від Демократичної партії Джо Байдена. У доповіді розвідки йдеться, що росіяни намагалися впливати на вибори за допомогою своїх проксі, зокрема, нардепа Андрія Деркача та політтехнолога Костянтина Килимника, якого пов'язують з ФСБ. Автори доповіді стверджують, що Деркач «зіграв вагому роль у спробах Росії вплинути на вибори, він має зв'язки з російськими чиновниками, а також з російськими спецслужбами». За даними розвідки, російська агентура в Україні розповсюджувала «плівки Порошенка-Байдена» та дезінформацію про сина Байдена Гантера через ЗМІ США та близьке оточення Дональда Трампа.

Посольство Росії в США висновки американської розвідки про втручання Кремля у президентські вибори назвало безпідставними.

У травні 2020 року нардеп Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив Байдена на п’ятого президента України Петра Порошенка.

На записах нібито обговорюється отримання «1 млрд доларів в обмін на збереження схем Burisma і міжнародної корупції». П'ятий президент Порошенко назвав «плівки Деркача» масштабною спецоперацією проти України, а передвиборчий штаб Байдена назвав плівки нісенітницею. 

10 вересня 2020 року Мінфін США запровадив санкції проти Андрія Деркача. Цей крок відомство пояснило причетністю Деркача до втручання у виборчий процес 2020 року в Сполучених Штатах.

3 листопада у США відбулись президентські вибори, демократ Джо Байден отримав більшість голосів у загальнонаціональному масштабі. У США вибори президента не є прямими через наявність Колегії виборників, яка складається з делегатів від кожного штату. За підсумками голосування 14 грудня Джо Байден набрав 306 голосів виборників, а його суперник Дональд Трамп – 232 голоси.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2950
Читайте також
25.04.2020 13:30
Дмитрий Шерембей
для «Детектора медіа»
2 065
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду