Блокування понад 400 сайтів не буде. Поліція закрила кримінальну справу та проводить службове розслідування

Блокування понад 400 сайтів не буде. Поліція закрила кримінальну справу та проводить службове розслідування

25 Лютого 2021
1709
25 Лютого 2021
16:59

Блокування понад 400 сайтів не буде. Поліція закрила кримінальну справу та проводить службове розслідування

1709
Поліція відкликала супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.
Блокування понад 400 сайтів не буде. Поліція закрила кримінальну справу та проводить службове розслідування
Блокування понад 400 сайтів не буде. Поліція закрила кримінальну справу та проводить службове розслідування

Нацполіція закрила кримінальне провадження у справі, за якою Голосіївський суд вирішив заблокувати доступ до більш ніж 400 Інтернет-ресурсів. Про це у коментарі Українській правді повідомила речниця Київської міської прокуратури Надія Максимець.  

«25 лютого процесуальним керівником прийнято рішення про закриття вказаного кримінального провадження та одночасно – про скасування арешту на майнові права інтелектуальної власності. Крім того, прокуратурою ініційовано проведення службового розслідування у зв’язку з діями службових осіб Голосіївського управління поліції під час розслідування цього провадження», – заявила Максимець.

Максимець наголосила, що прокурор не брав участі у засіданні Голосіївського суду, не був повідомлений про його проведення та не отримував ухвалу.

Заступник голови МВС України Антон Геращенко повідомив, що позивачем у цій справі є громадянин Олександр Пан, «якому дуже не подобалося те, що про нього писали на різних інтернет-сайтах в різний час, називаючи його шахраєм та пройдисвітом, а також називаючи його іншими неприємними епітетами».

17 грудня 2020 року Олександр Пан звернувся в поліцію зі скаргою на нібито скоєні проти нього шахрайські дії. Поліція, після реформи кримінально-процесуального законодавства, зобов'язана за статтею 214 КПК реєструвати будь-які заяви про вчинення кримінального правопорушення.

«Потім Пан і його адвокати звернулися до Голосіївського районного суду з вимогою накласти арешт на сотні інтернет-сайтів, які в різний час щось про нього писали. Автоматична система розподілу справ розподілила справу на суддю Катерину Григорівну Плахотнюк. Суддя Плахотнюк 4 лютого 2021 року винесла рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували вказані вище матеріали, такими, що принижують честь і гідність О. Пана, тобто – "знаряддям злочину", та наклала на них арешт», – повідомив Геращенко у Facebook.

Нацполіція вже відкликала супровідний лист до Національної комісії з рішенням суду щодо блокування доступу до 426 сайтів.

«Щодо судді Плахотнюк, то особами, потерпілими від винесення необґрунтованого та свавільного, на мою думку, рішення про накладання арешту на 426 інтернет-сайтів, має бути внесена скарга до Вищої ради правосуддя для подальшого вивчення питання про відповідність судді займаній посаді. З Олександром Паном розмова буде проведена окремо», – заявив Геращенко.

25 лютого стало відомо, що Голосіївський райсуд суд постановив заблокувати доступ до 426 сайтів, серед яких низка російських та українських засобів масової інформації, а також блог-платформа LiveJournal. 

Зокрема, суд наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Інтернет під час використання 426 сайтів. Крім російського РБК та LiveJournal у список заблокованих сайтів потрапили From-ua, Novostiua.org, «Захід медіа» та Infopressa.

Також це фінансовий супермаркет banki.ru видання «Аргументы неделі» (argumenti.ru) сервіс статистики телеграм-каналів tgstat.ru, підрозділ сервісу хостингу і веб-розробки GitHub (gist.github.com), сайт compromat.ru.

З повним переліком цих сайтів можна ознайомитись тут. 

24 лютого суд наклав арешт на майнові права інтелектуальної власності чотирьох Telegram-каналів «Легитимный», «Резидент», «Картель» і «Сплетница» і постановив закрити до них доступ.

1 лютого СБУ повідомила, що викрила агентурну мережу спецслужб РФ, яка дестабілізувала ситуацію в Україні через Telegram-канали.

За даними відомства, спецслужби країни-агресора залучили українських громадян до створення та адміністрування низки політичних всеукраїнських і регіональних Telegram-каналів. Мова йде про канали «Легитимный», «Резидент», «Картель», «Сплетница», «Чорний квартал», «Политический расклад», «Нетипичное Запорожье», «Тремпель Харьков», «Одесский фраер», «Днепр live», «Николаев live», «Херсон live».

Фото: Rae Allen/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1709
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду