Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу

Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу

3 Лютого 2021
2719
3 Лютого 2021
18:31

Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу

2719
Старий домен zik.ua перестав працювати. На каналі кажуть, що це через введені санкції. Пізніше його начебто увімкнули знову.
Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу
Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу

Сайт телеканалу ZIK переїхав на резервну адресу zikua.tv. Про це йдеться в редакційному повідомленні.

Наразі працює редирект з zik.ua на zikua.tv. У повідомленні телеканалу стверджується, що в них начебто «забрали» попередній домен через впроваджені проти каналу санкції.

Пізніше заяву було доповнено повідомленням, що сайту телеканалу ZIK повернули колишній домен zik.ua, водночас редирект на zikua.tv зберігається на момент публікації новини.

Зазначимо, що сайти інших телеканалів Тараса Козака, на які було накладено санкції, - 112.ua та newsone.ua - продовжують працювати у звичному режимі.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБОУ від 2 лютого 2021 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Воно передбачає запровадження санкцій проти народного депутата України Тараса Козака та компаній, які володіють ліцензіями телеканалів «групи Медведчука» — «112 Україна», NewsOne і ZIK. Санкції запроваджені на п’ять років.

За законом санкції можна застосовувати до «іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність».

«Українська правда» в телеграм-каналі повідомила, що опитала членів Ради національної безпеки і оборони: «переконують, що Закон дозволяє запроваджувати санкції проти громадян України. Їх можливо буде оскаржити, але це буде досить проблематична процедура».

З 19 членів ради 17 проголосували «за» санкції, один був відсутній, ще один утримався. Неназвані члени Ради повідомили, що утримався від голосування спікер парламенту Дмитро Разумков. Голова Верховної Ради підтвердив, що не голосував за введення санкцій. Він вважає, що відповідальних за співпрацю з РФ та фінансування тероризму мають карати згідно з законодавством. Натомість санкції, на його думку, запроваджують проти осіб, яких не можуть притягнути до відповідальності перед українським судом. 

О 23 годині на телеканалах «групи Медведчука» анонсували спецефір, присвячений «закриттю каналів», під час цього ефіру ведуча Діана Панченко заявила, що павільйон, де відбувається зйомка, заблокували начебто на вимогу міністра Ткаченка. 

Онлайн-ефір телеканалів не припиняється, водночас в ніч на 3 лютого провайдери один за одним почали відключати канали

Власник медіахолдингу «Новини» Тарас Козак назвав дії РНБО незаконними, а рішення про санкції актом цензури. 

У заяві каналів групи «Медведчука», що з’явилась на сайті «112 Україна», рішення РНБО називають «решением об уничтожении трех оппозиционных телеканалов» та «политической расправой над неугодными СМИ». Канали, йдеться в заяві, «намерены бороться за свое право вещать для украинцев, доносить правду до граждан и быть в эфире». Однак автори заяви не уточнили, про які методи боротьби йдеться.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна підтримує свободу слова, а заборону телеканалів «112 України», NewsOne і ZIK назвав боротьбою в інформаційній війні за правду та європейські цінності.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов повідомив, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» — це послідовний крок влади в боротьбі з російською гібридною агресією. Він уточнив, що Верховна Рада та СБУ надали РНБО рекомендації щодо запровадження цих санкцій.

Міністерство культури та інформаційної політики направить до компанії YouTube запит з проханням заблокувати сторінки телеканалів.

Громадські організації та представники експертного співтовариства у спільній заяві пояснили, що санкції проти телеканалів «групи Медведчука» не становлять загрози свободі слова, адже ці канали є інструментами іноземного впливу та становлять системну загрозу інформаційній безпеці України. Посольство США в Україні підтримало рішення України запровадити санкції проти «112 Україна», NewsOne та ZIK

За даними Zn.ua, підставою для запровадження санкцій проти Тараса Козака та каналів стало розслідування спецслужб України, яким встановили, що схеми з поставками вугілля з окупованих районів Донецької та Луганської областей сприяють фінансуванню тероризму. «Українська правда», своєю чергою, повідомила, що компанія «Торговый дом "Донские угли"», яка працює в окупованих районах Луганської області, фінансує телеканали «групи Медведчука»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2719
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду