Бібліотека ім. Заболотного, яка в 2021 році може опинитися на вулиці, просить допомоги в Зеленського – відкритий лист

Бібліотека ім. Заболотного, яка в 2021 році може опинитися на вулиці, просить допомоги в Зеленського – відкритий лист

11 Грудня 2020
2814
11 Грудня 2020
16:36

Бібліотека ім. Заболотного, яка в 2021 році може опинитися на вулиці, просить допомоги в Зеленського – відкритий лист

2814
Бібліотеці відмовляють у продовженні оренди на будівлю, яку ще в 2013 році обіцяли передати їй на баланс.
Бібліотека ім. Заболотного, яка в 2021 році може опинитися на вулиці, просить допомоги в Зеленського – відкритий лист
Бібліотека ім. Заболотного, яка в 2021 році може опинитися на вулиці, просить допомоги в Зеленського – відкритий лист

Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного звернулася до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом, у якому попросили передати їй на баланс будівлю на проспекті Перемоги, 50.

«Для збереження Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного і забезпечення оптимальних умов її роботи необхідно передати будівлю на пр. Перемоги, 50, в якій з 2013 року розміщена бібліотека, на її баланс, а передусім – невідкладно, ще до кінця 2020 року, продовжити термін дії договору оренди на строк, достатній для подальшого проведення процедури передачі будівлі на баланс», – йдеться в листі.

Бібліотека ім. Заболотного нагадала, що в 2013 році її виселили з Гостиного двору через «реконструкцію». Тоді бібліотеці пообіцяли передати на баланс будівлю на проспекті Перемоги, 50. Протягом семи років бібліотека орендувала цю будівлю, однак нині їй відмовляють у продовженні оренди.

Відкритий лист до президента підпасали вже понад 1000 архітекторів, істориків, діячів освіти та культури, студентів та викладачів, журналістів тощо. Приєднатися до підписантів можна за посиланням.

«Детектор медіа» публікує повний текст відкритого листа.

Вельмишановний пане Президенте!

Ми, архітектори, будівельники, художники, мистецтвознавці, викладачі й студенти вишів, історики та краєзнавці, дослідники історії Києва, інших міст та громад, гіди-екскурсоводи, фахівці з туризму і просто шанувальники пам’яток архітектури не можемо залишатися обіч, коли Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного – єдина бібліотека в Україні, яка спеціалізується на архітектурі і без якої наша фахова робота просто неможлива, – опинилася на порозі знищення. Державну бібліотеку хочуть просто викинути на вулицю. Бібліотеку, кількість користувачів якої становить 20,5 тисяч. Це відповідає населенню середньостатистичного райцентру.

Передісторія ситуації описана далі, але ясно одне: потрібна політична воля, щоб розв’язати цей «гордіїв вузол» і нарешті передати будівлю на баланс бібліотеки. Саме це їй обіцяли, коли 2013 року вона зазнала примусового виселення з Гостиного двору в зв’язку з його сумнозвісною «реконструкцією». Ця обіцянка так і не була виконана упродовж семи років: будівлю залишали в оренді, щороку її продовжуючи – аж дотепер, коли продовжувати її відмовляються.

А згаданий переїзд уже і так багато коштував – бібліотека півтора року не обслуговувала користувачів, тільки на перевезення у нове приміщення книжок – а це понад 420 тисяч томів, зокрема і рідкісні фоліанти XVI–XIX століть, що потребують особливих умов зберігання, – пішло півроку. Не кажучи вже про подальше облаштування книгосховищ, читальних залів, робочих і технічних приміщень, налагодження роботи усіх структур. Цю шалену роботу виконав відданий своїй справі колектив бібліотеки, в якому немає жодної байдужої людини. Ми не раз мали змогу в цьому переконатися – і тепер не залишимо бібліотеку Заболотного наодинці з проблемою. Ми не сприймаємо бібліотеку як щось «нічийне», її розвиток – наша спільна справа: кожен із нас проводив заходи у бібліотеці, дарував у її фонди свої видання тощо. І ми знаємо, як зі своїх зовсім не казкових зарплат купували книжки для бібліотеки її ж працівники – адже останніми роками держава не виділяє на комплектування її фондів ані копійки.

Від імені громадськості ми вимагаємо вирішити питання щодо розміщення Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного раз і назавжди, а саме – передати їй на баланс будівлю на проспекті Перемоги 50.

Окрім підписів, які стоять під цим листом на момент його оприлюднення у ЗМІ, ми зберемо ще десятки і сотні підписів людей, які користуються послугами бібліотеки Заболотного і підтримують її.

Далі наводимо інформацію про бібліотеку, її функції і статус, про історію її вимушених переїздів та юридичні колізії навколо приміщення на проспекті Перемоги, 50.

Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного – єдина галузева всеукраїнська бібліотека державного значення з будівництва та архітектури. Вона підпорядкована Міністерству розвитку громад та територій України.

Установа створена як Наукова бібліотека при Президії Української філії Академії архітектури СРСР (постанова РНК УРСР від 26.03.1944 р. № 274) і заснована на державній власності. Бібліотеці присвоєно ім’я її фундатора, першого президента Академії архітектури УРСР В. Г. Заболотного (постанова КМУ від 12.10.1998 р. № 1626).

Станом на 01.10.2020 р. бібліотечний фонд становить 422 тис. примірників.

Кількість користувачів – 20,5 тис. чоловік.

Книговидача – понад 200 тис. примірників.

Штат бібліотеки – 52 одиниці.

Фонд бібліотеки – галузеві книги та періодичні видання, дисертаційний фонд, фонд нормативних документів. Гордістю України є цінна колекція гравюр, альбомів, листівок і планів, зібрання стародруків та рідкісних книг XVI–XІX ст. з будівництва, архітектури та мистецтва, серед яких найдавніша книжка з архітектури С. Серліо «Il primo libro d'architettura» (1551), цінне видання з архітектури А. Палладіо «I Quattro libri dell architettura» (1571), раритетний примірник з мистецтва фортифікації (один із трьох, що збереглися в світі) «Freitag А. Arcitectura militaris nova et aucta ober teme bermehrte fortification» (1631), рідкісне видання з будівельного мистецтва В. Скамоцці «Klärliche Beschreibung Der fünff Säulen-Ordnungen, und der gantzen Bau-Kunst» (1678), унікальні гравюри Піранезі, книжкові пам’ятки (11,6 тис. примірників).

Усі роки бібліотека щотижня організовувала конференції, ворк-шопи, круглі столи, майстер-класи, тренінги, лекції, презентації книжкових видань та художніх виставок. Активна соціокультурна діяльність бібліотеки не припиняється навіть у 2020 році в умовах карантинних обмежень – в офлайн та онлайн режимі. Під час пандемії бібліотека активно обслуговує користувачів не тільки України, а і зарубіжжя (Австралія, Німеччина, США, Іспанія та ін.), наповнює бібліотечним контентом соціальні мережі, готує тематичні добірки і здійснює електронне доставляння матеріалів на запити віддалених користувачів. Паралельно фахівці оцифровують бібліотечний фонд і оперативно знайомлять користувачів з повнотекстовими матеріалами через електронний каталог, що розміщений на веб-сайті бібліотеки, готує віртуальні книжкові виставки та відео-ролики на основі бібліотечних матеріалів для власного каналу на YouTube.

Переміщення бібліотеки з Гостиного двору на пр. Перемоги, 50 у 2013 році.

У жовтні 2013 року у зв’язку з реконструкцією Гостиного двору бібліотеку «добровільно-примусово» перемістили на Шулявку за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 50 на правах оренди у реконструйовану будівлю колишньої їдальні ДВ «Преса України».

Згідно із законодавством України, бібліотеки заборонено переміщати у непристосовані до цього приміщення. Тому у 2013 році будівлю на пр. Перемоги, 50 спеціально реконструювали під технологічні потреби бібліотеки. В архітектурно-конструктивному плані будівля після проведеної реконструкції повністю відповідає сучасним вимогам функціонування бібліотечної установи та задовольняє соціокультурні потреби користувачів. При реконструкції будівлі було передбачено необхідні технічні системи, у т. ч. системи клімат-контролю, кондиціювання та вентиляції, що забезпечують температурно-вологісний режим (постійна температура 18ºС, вологість 45–55%) у спеціально сконструйованих книгосховищах. Також були створені приміщення, що використовуються для комфортної роботи користувачів бібліотеки: читальні зали, зала класичного та електронного каталогів, зона реєстрації користувачів, виставкова зала, а також приміщення для роботи працівників бібліотеки (у т. ч. серверні, інші технічні приміщення).

Завдяки новій будівлі бібліотеки вдалося організувати сучасний бібліотечний простір. Бібліотека реалізує спільні проекти з відомими українськими організаціями та навчальними закладами, серед яких – WikiMedia, CANactions, Urban Forms Center, Представництво фонду імені Гайнріха Бьолля, The International Molinological Society, КНУБА, НАУ. Бібліотека співпрацює з міжнародними партнерами архітектурної сфери – з Іспанії, Франції, Польщі, Чехії, Австрії, Італії.

Наприкінці 2019 року ДВ «Преса України» (балансоутримувач) і Державне управління справами, якому підпорядкований балансоутримувач, заявили, що термін дії договору оренди не буде продовжений з 1 січня 2020 року. Ціною неймовірних п’ятимісячних перемовин договір продовжили до кінця 2020 року. Наразі ДВ «Преса України» змушує бібліотеку повернути будівлю з орендного користування і попереджає про ненадання комунальних послуг з 01.01.2021 року, що може знищити унікальний бібліотечний фонд.

За роки незалежності вже припинила існувати галузева наукова установа КиївНДІТІАМ, зазнали занепаду такі інституції, як КиївЗНДІЕП, Київпроект, Академія архітектури. Відтак на сьогодні Бібліотека імені Заболотного – це єдина державна установа, в якій акумульовано інформаційний ресурс з архітектури та будівництва, зокрема і державна нормативна документація.

Ми живемо у правовій державі, і бібліотека захищена чинним законодавством. Згідно з чинним законодавством забороняється виселяти бібліотеки з приміщень без надання іншого рівноцінного приміщення (ст. 27 Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу», ч. 4 ст. 20 Закону України «Про культуру»). Наразі відповідного приміщення немає, та й шукати його недоцільно. Вважаємо, що для збереження Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені В. Г. Заболотного і забезпечення оптимальних умов її роботи необхідно передати будівлю на пр. Перемоги, 50, в якій з 2013 року розміщена бібліотека, на її баланс, а передусім – невідкладно, ще до кінця 2020 року, продовжити термін дії договору оренди на строк, достатній для подальшого проведення процедури передачі будівлі на баланс.

Звертаємося до Вас, вельмишановний пане Президенте, з проханням підтримати бібліотеку і посприяти позитивному вирішенню цієї суспільно важливої проблеми.

Фото: Державна наукова архітектурно-будівельна бібліотека імені В. Г. Заболотного

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2814
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду