Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною загрозою місцевим виборам – експерти

Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною загрозою місцевим виборам – експерти

1 Листопада 2020
1967
1 Листопада 2020
17:18

Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною загрозою місцевим виборам – експерти

1967
Метою цих наративів було поставити під сумнів легітимність української держави та влади, послабити зв'язки України з її партнерами на Заході та покращити імідж російської влади.
Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною загрозою місцевим виборам – експерти
Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною загрозою місцевим виборам – експерти

Проросійські дезінформаційні наративи були серйозною та постійною загрозою під час виборчого періоду в Україні у 2020 році. Про це йдеться у звіті Національного демократичного інституту за результатами місцевих виборів, які відбулись 25 жовтня 2020 року.

«Метою цих наративів було поставити під сумнів легітимність української держави та влади, послабити зв'язки України з її партнерами на Заході та покращити імідж російської влади. Замість того, щоб висвітлювати виборчі перегони кандидатів на посади міських голів чи питання місцевого значення, постійні дезінформаційні кампанії скоріше повторювали наративи, які могли б призвести до викривленого сприйняття політики в Україні, якщо у них повірити, і це б напряму вплинуло на те, як виборці сприймали своє волевиявлення на виборчих дільницях», - зазначено у звіті НДІ.

В останні дні виборчої кампанії організація StopFake повідомила про неправдиві заяви, що Міністерство освіти та науки України нібито переслідує вчителів історії за те, як вони викладають історію Другої світової війни, фейкові новини про те, що «нацисти» контролюють український уряд, що Росію несправедливо критикують в Україні, і що американські фармацевтичні компанії завдали шкоди українцям у ході випробування вакцини проти коронавірусу.

Як виявили «Детектор медіа» та StopFake, провідні українські політичні партії часто поширювали проросійські наративи або примножували такі види дезінформаційних тем. Дуже поширеним явищем була дезінформація щодо COVID-19: за даними «Інтерньюз», 80 % респондентів, які взяли участь у загальнонаціональному репрезентативному опитуванні, стикались з дезінформацією про пандемію.

Представники політичних партій, громадських організацій та органів влади визнають, що дезінформація була серйозною проблемою, при цьому по-різному трактують це явище. Зокрема, представники політичних партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Партія Шарія» стверджували, що вони нібито стали жертвами дезінформаційних кампаній, а те, що їх називають «проросійськими» вже саме по собі є формою дезінформації.

Загалом, за даними НДІ, обсяги та комплексність дезінформації цього року зросли.

Нагааємо, на думку учасників дискусії «Роль медіа під час місцевих виборчих перегонів», Росія збільшить вплив на наступні вибори в Україні та продовжить фінансувати проросійські медіа, адже покарань в українському законодавстві за це не передбачено.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1967
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду