Кожен третій матеріал про жінку хмельницьких онлайн-медіа має фемінітив — дослідження

Кожен третій матеріал про жінку хмельницьких онлайн-медіа має фемінітив — дослідження

23 Жовтня 2020
794
23 Жовтня 2020
17:45

Кожен третій матеріал про жінку хмельницьких онлайн-медіа має фемінітив — дослідження

794
У хмельницьких медіа жінки згадуються приблизно втричі рідше, ніж чоловіки, — в середньому, у 30% матеріалів. У вересні 2020 цей показник дорівнював 36%.
Кожен третій матеріал про жінку хмельницьких онлайн-медіа має фемінітив — дослідження
Кожен третій матеріал про жінку хмельницьких онлайн-медіа має фемінітив — дослідження

За результатами дослідження, в онлайн-медіа Хмельницької області експертки коментують кожен п’ятий матеріал (20%), в друкованих медіа експертки коментують кожен четвертий матеріал (26 %).

Такими є результати дослідження гендерного балансу в медіа Хмельниччини, яке провели експерти ГО “Інститут масової інформації” та “Детектор медіа” у жовтні 2020 року.*

Лідерами щодо дотримання гендерного балансу серед хмельницьких онлайн-медіа у цитуванні експерток є «Новини.Хмельницький» – 50% експерток проти 50% експертів, видання «Є» із співвідношенням 40 % коментарів експерток проти 60 % коментарів експертів. Водночас у моніторинговий період відсутні жодні коментарі експерток на сайтах газет «Актуально для подолян» та «Подільські Вісті».

Журналісти залучали експерток найчастіше коментувати теми здоров’я і політики (по 23 %) та освітні питання (16%), значно менше погоду та культурну тематику (по 13%).

Водночас 82% героїнь в хмельницьких онлайн-медіа були жінки в політичній тематиці. Це пояснюється тим, що більшість онлайн-медіа розміщували марковану чи не марковану політичну рекламу (джинсу) від партій, в яких згадувались кандидатки у депутати та кандидатки в очільники населених пунктів. Значно менше було героїнь в онлайн медіа в кримінальних хроніках (8 %), в спортивних (3%) та освітніх (2%) матеріалах. Новин із згадкою про жінок стосувались теми криміналу, дорожньо-транспортних пригод чи надзвичайних ситуацій.

У новинах хмельницьких телеканалів жінки-героїні становили 36,1%, а чоловіки стали героями в 63,9% випадків. Жінок-експерток було вдвічі менше, ніж чоловіків-експертів — 33,3% проти 66,7%.

Жінки частіше висловлювалися на теми, пов’язані з соціальними питаннями, аніж із політикою чи економікою. Натомість у сюжеті каналу ТВ7+ про вихователя дитсадка наголошують, що це унікальний випадок — чоловік на такій роботі (його називають «єдиним в Україні», втім не зрозуміло, звідки ця інформація взялася).

У програмі 33 каналу «Право на правду. Діалог» і герой-ресторатор, і ведуча транслюють стереотипи та вдаються до сексистських висловлювань. Герой розповідає про довірливих дівчат, яких він обманював, вдаючи багатія; згадував дівчат-моделей, які працювали в його ресторані, жартував, що забирає жіночу аудиторію у співака Олега Винника, та вдавався до об’єктивації: «Була одна дівчина…такая хорошенькая кстати, такая попа красивая у нее, все красивое у нее было». Ведуча також поставила героєві запитання про «жінок, потрібних йому для натхнення».

У сюжеті телеканалу «Місто» про «Міжнародний клуб успішних жінок» кілька разів вжили сексистські штампи «прекрасна стать» і «жіночий розум».

В друкованих медіа гендерний баланс щодо експерток дотримано «Актуально для подолян» 50% експерток проти 50% експертів, у газеті “Сімейна” експертки залучаються частіше (57%), ніж чоловіки (43%). В газетах Газета «Подільські Вісті» та «День за Днем» взагалі відсутні коментарі експерток.

В друкованій пресі експертки найчастіше коментували тему здоров’я (44%), культури та соціальну тематику (по 22%).

Гендерний баланс щодо героїнь в місцевих газетах дотримано в матеріалах «Всім.Хмельницький» 49 % героїнь проти 51% чоловіків-героїв, дещо схожі результати у “Новини.Хмельницький” із 40% героїнь.

Найчастіше жінки були героїнями публікацій на політичну тематику (42%) та лайф сторі (32%).

Редакції хмельницьких медіа під час моніторингового періоду почали активніше використовувати фемінітиви. Так у жовтні 2020 індекс фемінітивів становить 28,6 %. Тобто кожен третій матеріал, де була згадка про жінку мав фемінітив. Цей маленький феномен можна пояснити тим, що у моніторинговий період в онлайн-медіа було розміщено значну кількість політичної реклами, в якій саме і містилася більша частина зафіксованих фемінітивів. До всього ж, зазвичай медіа розміщували одні і ті ж тексти з одними і тими ж фемінітивами. До прикладу, мова йде про вживання фемінітивів «кандидатка», «лікарка», «директорка», «очільниця» та «лідерка» тощо.

В друкованих медіа прослідковується аналогічна ситуація, адже значна кількість згаданої вище політичної реклами була розміщена і в них. Індекс фемінітивів зріс з 3 % до 20,5 % порівняно із минулим моніторинговим періодом.

На показники також могло вплинути і зменшення кількості матеріалів, які розмістили медіа за моніторинговий період, як онлайн- так і друковані медіа.

У моніторинговий період в онлайн-медіа не зафіксовано жодного сексизму або дискримінаційних меседжів, водночас у друкованих медіа були зафіксовані поодинокі випадки з дискримінацією щодо жінок в матеріалах: «Актуально для подолян» під назвою «Колись вона любила осінь», «Проскурів» під назвою «Підкаже молитва» та «День за Днем» під назвою «Чоловіки розповіли, якою має бути справжня жінка».

*У межах дослідження було опрацьовано матеріали десяти регіональних сайтів та п’яти регіональних газет. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 5 по 11 жовтня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період (425 новин в онлайн-медіа та 76 новин у друкованих медіа).

Моніторинг проводили у таких газетах: “Актуально для подолян”, “Подільські вісті”, “Проскурів”, “Сімейна”, “День за днем”; онлайн-медіа: “Актуально для подолян”, “Поділля NEWS” “Подільські вісті”, “Новини Хмельницького “Є”, “Всім”, “Депо.Хмельницький”, “0382.ua”, “Незалежний громадський портал”, “ХМ-інсайд”, “Новини.Хмельницький”.

**Це дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов’язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду