Одеські журналісти починають частіше звертатись до експерток - дослідження

Одеські журналісти починають частіше звертатись до експерток - дослідження

23 Жовтня 2020
657
23 Жовтня 2020
10:41

Одеські журналісти починають частіше звертатись до експерток - дослідження

657
Лише в 23% новин одеських онлайн-медіа йдеться про жінок-героїнь, водночас 77% повідомлень у місцевих засобів масової інформації припадають на чоловіків-героїв.
Одеські журналісти починають частіше звертатись до експерток - дослідження
Одеські журналісти починають частіше звертатись до експерток - дослідження

Такими є результати дослідження гендерного балансу в 10 онлайн та 5 друкованих ЗМІ Одещини, яке провели експерти ГО «Інститут масової інформації» та «Детектор медіа» у жовтні 2020 року. 

Слід відзначити, що вперше за досить тривалий час подібних моніторингів зафіксовано більше коментарів жінок-експертів ніж чоловіків-експертів (52% та 48% відповідно). Найчастіше експертки в онлайн-медіа коментували у текстах про політику (60%), здоров’я (21%) та в кримінальній хроніці (7%).

Найбільше жінок-експерток було зафіксовано на сайтах «Бесарабія Інформ» — 100% (в моніторинговий період не було жодної цитати чоловіка-експерта), «Ізбірком» (67%), «Одеса.Онлайн» та «Думська» (57% та 50% відповідно). Найменше експерток було зафіксовано на сайті «УСІ» (23%). В чотирьох онлайн-медіа регіону («Таймер», «Одеса-медіа», «Одесит», «Пушкінська») взагалі не було експертних коментарів ні від чоловіків, ні від жінок. 

Згідно з даними моніторингу, на жінок-героїнь в онлайн-медіа припало в середньому 23% матеріалів (від загальної кількості), водночас 77% героїв матеріалів — чоловіки. Найчастіше згадки про героїнь в онлайн-медіа траплялися у матеріалах про кримінал, надзвичайні події та ДТП (28%), в новинах на соціальну тематику (12%) та в матеріалах про політику (24%). Найбільше повідомлень із жінками-героїнями було в онлайн-медіа «Одесит» — (29%); найменше у «Бессарабія інформ» — (16%).

Жінок-героїнь у новинах одеських телеканалів та сюжетах радіо було більше, ніж героїв-чоловіків — 54% до 46% відповідно. Співвідношення експерток та експертів було на користь останніх — 68,9% чоловіків проти 31,1% жінок.

Жінки є героїнями сюжетів та коментують питання, переважно пов’язані з соціальними питаннями — медициною, освітою, культурою. Попри те, що жінок-героїнь у моніторинговий період зафіксовано більше, значна частина з них — нетитровані місцеві мешканки, сусідки ньюзмейкерів тощо. Чоловіки як герої та експерти переважно зосереджені в сюжетах, пов’язаних з політикою, в тому числі і виборчим процесом, судочинством, законодавством, підприємницькою діяльністю, економікою, питаннями безпеки тощо. Жінок у матеріалах про політику майже немає. Яскравий приклад — програма «Прожектор» на 7 каналі, де героями стали шестеро політиків-чоловіків і лише наприкінці програми до студії запросили єдину жінку. 

Редакції залучали 25% експерток коментувати в друкованих ЗМІ. Слід зазначити, що у вересневому моніторингу цей показник складав 30%.  Експертки в одеських друкованих медіа коментували лише соціальну тематику (100%). Жінки ставали героїнями у кожному третьому матеріалі у друкованій пресі (32%) проти 68% чоловіків-героїв. Найчастіше в друкованих ЗМІ жінки згадувались як героїні матеріалів про спорт (45%) та культуру/мистецтво (24%). 

Під час моніторингу зафіксовано п’ять випадків сексизму та дискримінації жінок. Такі новини опублікували онлайн-видання «Таймер», «Бесарабія інформ», «Одеса-медіа» та газети «Порто-франко», «Чорноморські новини».

У межах дослідження було опрацьовано 1041 новин десяти регіональних сайтів, п’яти місцевих газет, п’яти телеканалів і двох радіостанцій. Методологія моніторингу включала в себе аналіз кількості героїв/героїнь, експерток/експертів в новинах, які були опубліковані в стрічках обраних онлайн-ЗМІ з 5 по 11 жовтня 2020 року, а також основних випусках газет за цей період. 

Моніторинг проводили у таких ЗМІ: друкована преса — Вечірня Одеса, Порто-франко, Одесская жизнь, Одеські вісті, Чорноморські новини; онлайн-медіа — 048.ua, Думська, Таймер, Одесит, Одеса-медіа, Бесарабія інформ, Ізбірком, Пушкінська, УСІ, Одеса.Онлайн; телеканали — UA: Одеса (філія Суспільного), «Перший міський», 7 канал, Южная волна і Думская-ТВ, а також Суспільне радіо Одеса і Перше міське радіо. 

Це дослідження створено завдяки щедрій підтримці британського народу через Департамент міжнародного розвитку Великої Британії в рамках Фонду розвитку ефективного врядування. Думки висловлені тут належать автору(-ам) та не обов’язково відображають погляди Департаменту міжнародного розвитку або Уряду Її Величності.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
657
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду