Потоки інформації в павутині. Мережевий аналіз ЗМІ

Потоки інформації в павутині. Мережевий аналіз ЗМІ

23 Вересня 2020
3183
23 Вересня 2020
10:00

Потоки інформації в павутині. Мережевий аналіз ЗМІ

Аналітик DataVox
3183
Розповідаємо, як 26 популярних онлайн-ЗМІ посилаються одне на одного.
Потоки інформації в павутині. Мережевий аналіз ЗМІ
Потоки інформації в павутині. Мережевий аналіз ЗМІ

Аналітики VoxUkraine проаналізували майже 14 тисяч новин зі стрічок 26 популярних українських інтернет-ЗМІ та розглянули взаємні посилання цих ЗМІ. Серед найбільш цитованих джерел – новинні агенції РБК та «Інтерфакс-Україна». За ними йдуть «Радіо Свобода», ТСН та «Українська правда». Виявили дослідники й парні медіа – ті, які найбільше посилаються одне на одного.

У березні-травні 2020 року до стрічок розглянутих 26 ЗМІ потрапили майже 281 тисяча різних новин і статей. Рекордсменами за кількістю опублікованих матеріалів є «24 канал», «Сьогодні» та УНІАН. Найменше новин і статей опублікували Liga.net, «Радіо Свобода» та ZIK (рис. 1).

Рис. 1 Кількість новин у ЗМІ за березень-травень 2020

Дані: власні розрахунки

У цих 281 тисячах текстів ми знайшли 12 096 посилань на ЗМІ з нашого переліку (у решті 96% новин є посилання на інші джерела, тобто на менш масові ЗМІ, або посилань немає). У цій статті ми розглядаємо взаємні посилання лише відібраних 26 ЗМІ.

Найчастіше медіа посилалися на українське інформагентство «Інтерфакс-Україна» – 1528 разів (рис. 2). Але 40% цього показника забезпечив «Цензор.нет» (у нього 621 посилання на «Інтерфакс-Україна»). Це найвищий виявлений показник посилання одного медіа на інше.

Понад тисячу посилань набрали «РБК-Україна» (1487) та «Радіо Свобода» (1452). Сайт ТСН набрав майже тисячу посилань, проте 494 з них були у новинах інформагентства УНІАН (у свою чергу ТСН також найчастіше посилається на УНІАН – вочевидь, тому що вони входять до одного медіахолдингу). Решта ЗМІ посилаються на інших менше 270 разів.

Найменше розглянуті ЗМІ посилалися на «Політеку», «Еспресо» і «Фокус». Вони набрали 36, 41 і 51 посилань, відповідно.

Рис. 2 Кількість посилань на медіа

 

Дані: власні розрахунки

Взаємні зв’язки (велика кількість посилань одне на одного) ми виявили у таких ЗМІ:

УНІАН – ТСН

35% (494) посилань УНІАНу були на ТСН. А ТСН посилався на УНІАН у 19% випадків (48 разів). Для обох ЗМІ це найвищі показники посилань на інші медіа;

«Українські новини» – «Страна.ua»

20% (82 разів) – 20% (66 разів). Для УН «Страна.ua» – це друге за важливістю джерело після «РБК-Україна». Для «Страна.ua» «Українські новини» – також друге за важливістю джерело після «Інтерфаксу»;

«Обозреватель» – «Гордон»

11% (62 рази) – 14% (98 разів). Ці ЗМІ найчастіше посилаються одне на одного та рідше – на інші ЗМІ;

«Політека» – «Знай»

16% (85 разів) – 8% (30 разів). Для «Політеки» «Знай» є третім за важливістю джерелом, а «Політека» для «Знай» – четвертим. Проте із 36 посилань на «Політеку» 30 були у новинах «Знай». Ці медіа входять до одного медіахолдингу, про що пишуть у себе на сайтах.

Рис. 3 Виявлені зв’язки між ЗМІ

Дані: власні розрахунки

Примітка: вказані відсотки – це співвідношення між кількістю посилань першого медіа на друге і загальною кількістю виявлених посилань у новинах першого медіа

Як читати мережу: чим сильніші зв’язки у певного медіа, тим ближче до умовного центру графіку воно розташовано. Сила зв’язку визначається і тим, як часто на них посилаються, і як часто вони самі посилаються на інші ЗМІ.

Інтерактивний графік з більшим масштабом доступний на окремій сторінці. Щоб подивитися кількість посилань між двома медіа – натисніть на зв’язок. Щоб прибрати блок з інформацією – натисніть на вільне місце.

Таблицю з усіма показниками посилань можна переглянути за посиланням.

Висновки:

1. Ми розглянули 26 онлайн-ЗМІ з великим охопленням та виявили, що вони посилаються одне на одне лише у 4% новин (усього 12 099 посилань за три місяці). Найчастіше ЗМІ посилаються на «Інтерфакс» та «РБК-Україна». Це можна пояснити тим, що це інформаційні агентства. Вони швидко публікують новини і відповідно є джерелом для інших ЗМІ. На третьому місці за кількістю посилань – «Радіо Свобода».

2. 40% посилань на «Інтерфакс» належать «Цензор.нет». А 53% (494) посилань на ТСН знаходяться на сторінках УНІАНу. Решта медіа посилалися на інші не частіше 268 разів.

3. За кількістю взаємних посилань можна відзначити такі пари медіа: УНІАН – ТСН (35% посилань УНІАНу були на ТСН – 19% навпаки, або 494 і 48 разів відповідно), «Українські новини» – «Страна.ua» (20% – 20%, або 88 і 66 разів), «Обозреватель» – «Гордон» (11% – 14%, або 62 і 98 разів), «Політека» – «Знай» (16% – 8%, або 85 і 30 разів).

Методологія: Для аналізу ми відібрали 26 популярних українських інтернет-ЗМІ. На жаль, медіа «НВ» не потрапило у нашу вибірку через технічні обмеження, хоча це ЗМІ посідає перші місця у рейтингах. У наступних дослідженнях ми спробуємо його включити.

Коли ми говоримо «посилання на ЗМІ», мова лише про ті ЗМІ, які є у списку для аналізу; новини і статті – матеріали онлайн-ЗМІ, які потрапили у новинну стрічку.

Аналіз посилань проводився на матеріалах із новинних стрічок за березень-травень 2020 року. Але з масиву видалялися матеріали, які потрапляли до стрічок, якщо дата їх публікацій була старіша, ніж вказаний період. Посиланням ми вважаємо згадку джерела. Ми аналізували лише згадування між 26 ЗМІ з нашої бази. Тобто випадки посилань на будь-яке інше джерело не з цього переліку в даному аналізі не враховувалися. Також окремо не враховувалися посилання на дочірні медіа (наприклад, «Економічну правду»). Подвійні посилання, наприклад, «Liga.net з посиланням на Радіо Свободу» враховувалися – згадка зараховувалася обом медіа.

Самі посилання ми шукали за патернами побудови новини для кожного медіа. Наприклад, у більшості новин «Української правди» є розділ «Джерело». У тих ЗМІ, де такого розділу немає, джерело вказується у кожній новині у певному абзаці. Саме у цих абзацах ми шукали згадки.

Масиви посилань на «Радіо Свободу», «РБК-Україна» й «Інтерфакс-Україна» перевірялися вручну і очищувалися від згадок закордонних служб «Радіо Свободи» і від російського РБК. Бо деякі медіа вказують джерелом РБК і при цьому мають на увазі «РБК-Україну» тому програмно було складно відфільтрувати такі випадки. Для «Радіо Свободи» було складно прописати усі назви і варіанти згадок закордонних служб цього медіа – щоб їх не враховувати.

Як виявляли зв’язки між ЗМІ: для кожного ЗМІ прорейтингували список, на яке ЗМІ воно посилається і проставили замість кількості посилань рейтингові бали. Найбільша кількість – 1 місце, друга за величиною кількість посилань – 2 місце і т.д. Далі просумували бали для всіх пар такого типу: «Медіа 1 посилається на Медіа 2» і «Медіа 2 посилається Медіа 1». Наступним кроком відсортували за спаданням отримані суми. Відкинули пари, де абсолютна кількість посилань принаймні одного медіа на інше є меншою 16. Оскільки у такому випадку у рейтингу певного медіа різниця між сусідніми місцями у кількості посилань вимірюється в кількох одиницях, складно визначити чи є зв’язок між медіа, чи ні. У підсумку визначили 4 пари ЗМІ, які набрали найменшу суму балів. Такі ЗМІ ми визначили як пов'язані між собою (рис. 3).

Мережу візуалізовано за допомогою алгоритму ForceAtlas2.

Статтю підготовлено в рамках проекту «Медіа Екосистема» за підтримки US Embassy. В цьому проекті ми досліджуємо український медійний простір, аналізуємо новини найпопулярніших онлайн-ЗМІ, щоб надавати актуальну агреговану інформацію про теми, меседжі та зв’язки між медіа.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3183
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду