«Книгарня Є» запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій

«Книгарня Є» запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій

19 Вересня 2020
5196
19 Вересня 2020
14:35

«Книгарня Є» запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій

5196
У книгарні пропонують, щоб держава частково компенсувала витрати підприємців на оренду приміщення для книгарень, а також на купівлю авторських прав.
«Книгарня Є» запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій
«Книгарня Є» запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій

«Книгарня Є», яка днями потрапила у скандал через рішення збільшити продаж російськомовних або російських книжок, запустила у соцмережах флешмоб із порятунку української книги та пропонує план дій, як це зробити.

Про це йдеться в колонці директора з розвитку «Книгарні Є» Андрія Домаранського для «Української правди».

«Кілька дописів на сторінках Книгарні "Є" у соцмережах про ситуацію, у якій нині опинилась українська книга, показала, якій величезній кількості людей не байдуже це питання. Подив, гнів, нерозуміння, розгубленість, безсилля, розчарування, роздуми, щира підтримка, поради – усе було в реакціях наших читачів. Усе, крім байдужості. Ми перепрошуємо усіх, кому наша комунікація складного становища української книги здалась такою, що повідомляє про розворот у бік російськомовної книги через її комерційну вигідність», - зазначив Домаранський.

На його думку, подальшим кроком має стати не лише заклик до державних інституцій з вимогою стати на захист свого інформаційного простору та книги як його надважливого компоненту, але й окреслення дій, що могли б поліпшити ситуацію на українському книжковому ринку. 

«Книгарня "Є" набула чималого досвіду по підтримці, популяризації та захисту книг українських видавців та авторів. Ми готові стати майданчиком для консолідації зрілих ідей та відповідальних громадян. Гештег #врятувати_українську_книгу, який ми запропонували користувачам соцмереж, задуманий для започаткування процесу обміну конструктивними думками та їх поширення», - пише Домаранський.

У книгарні пропонують «визнати реалії»: російський ринок книжок у десятки разів більший, ніж український, за рахунок цього собівартість книг на ньому менша, відповідно ритейл може заробити на них більше.

Що пропонують у «Книгарні Є», щоб поліпшити положення української книги:

1. Розширити обсяг комерційного ринку української книги: рекрутувати нових читачів, долучаючи їх до знайомства з українською книгою, у тому числі за рахунок існуючих читачів російської книги.

Пропонується запровадити часткову державну компенсацію оренди фізичних книгарень за умови продажу книг виключно українською мовою та мовами країн ЄС.

«Важливим у цьому процесі є ефект фізичного зіткнення людини з книгою: при відкритті нової книгарні 80 відсотків покупок здійснюються новими покупцями, які в іншому разі просто не купили б книгу. Україна має один із найнижчих показників читання в Європі, отже, є величезний потенціал зростання кількості покупців, а значить, і обсягу ринку загалом», - пише Домаранський.

2. Надавати книговидавцям україномовних книг підтримку для вирівнювання економічних умов діяльності, поки українська книга програє російській у собівартості.

Для цього пропонується частково компенсувати витрати на купівлю авторських прав за умови видання книг українською мовою.

Раніше у соцмережі Facebook виник скандал, пов’язаний із «Книгарнею Є» та її рішенням збільшити продаж російськомовних або російських книжок. Коментатори розділилися на тих, хто вважає таке рішення неприпустимим, і тих, хто нагадує, що будь-яка книгарня – це бізнес і, на жаль, книжковий бізнес в Україні часто виживає саме за рахунок російськомовного продукту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5196
Читайте також
21.09.2020 11:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
5 019
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ДОЛОЙ БАНДОТУ ИЗ ВЛАСТИ
1285 дн. тому
Необходимы квоты на присутствие мафиозного быдла во власти. В УРКАине честные люди низведены до положения бесправных просителей соблюдения их прав от зажравшейся мафии, имитирующей государство! Здесь де факто построен феодальный строй, замаскированный под демократию. Так дальше продолжаться не должно и не будет! Честным людям пора открыто объединяться и вышвырнуть мафию! Хватит с нас этого унизительного феодализма.
Днепр
1286 дн. тому
Если кто-то 6 лет при квотах и запретах кричит о помощи. То может эта помощь - эвтаназия?
КНИГА
1286 дн. тому
Василий Тертый. Криминальная элита Украины.
поисковая система
1287 дн. тому
прошлое кличко
ищи в Интернете
1287 дн. тому
кличко и рыбка
та не будешь ти милим насильно
1287 дн. тому
Вже і квоти,і освіта, і «закон» про мову давай те ще під час війни замість витрачати кошти на озброєння, будемо підтримувати приватно-вишиватний бізнес і оплачувати літературу яку читає вузький (очевидно дуже вузький) прошарок суспільства
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду