Суд виправдав коментатора видання «Полтавщина», звинуваченого в антиукраїнських закликах

Суд виправдав коментатора видання «Полтавщина», звинуваченого в антиукраїнських закликах

10 Серпня 2020
2074
10 Серпня 2020
20:08

Суд виправдав коментатора видання «Полтавщина», звинуваченого в антиукраїнських закликах

2074
Коментарі користувача назвали сатирою, за яку не можна позбавляти волі.
Суд виправдав коментатора видання «Полтавщина», звинуваченого в антиукраїнських закликах
Суд виправдав коментатора видання «Полтавщина», звинуваченого в антиукраїнських закликах

7 серпня 2020 року Октябрський районний суд Полтави визнав невинуватим та виправдав громадянина, обвинуваченого в закликах до зміни меж території України у коментарях до матеріалів видання «Полтавщина». Про це йдеться на сайті видання.

Обвинувачений мешканець Полтави з 2010 року регулярно коментував матеріали на сайті «Полтавщина». Його перший нікнейм був «Мишко», після блокування користувач зареєстрував ще кількасот різних нікнеймів, більшість із яких теж заблокували. У коментарях користувач висловлював проросійські погляди та зневажливо висловлювався щодо української державності.

У 2018 році СБУ висунула коментатору обвинувачення за ч. 1 ст. 110 КК України (Заклики до зміни меж території України). Йому загрожувало позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.

Обвинувачення базувалось на трьох коментарях «Мишка». Під статтею від 16 березня 2014 року про проведення марафону єдності у Миргороді користувач написав: «Хохлы. Помянем крым! Не чокаясь)))». Експертиза виявила в цьому заклик до територіальних змін - про те, щоб українці визнали Крим російським.

27 березня 2014 року під статтею про те, що СБУ розбирається із закликами в інтернеті провести референдум щодо федералізації України, користувач написав:  «Предлагаю провести референдум на тему федерализации России с дальнейшим присоединением Российской Федерации к Полтавской области!!! )))))))».

Під публікацією 2015 року про збереження Кобеляцького району після децентралізації «Мишко» залишив коментар: «Свабоду Кабылякам! Кабыляцкая народная республика! КНР! )))))))». Це теж розцінили як заклик до змін меж території України.

Октябрський районний суд вирішив, що дописи цього громадянина – це сатира, а жартівливі коментарі не є приводом для позбавлення волі.

«Суд вважав недоведеним поза розумним сумнівом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 110 КК України, позаяк інкриміновані М. висловлювання не містили фактичних даних, а були особистісними оціночними судженнями, думками та переконаннями, у сатиричній формі, із застосуванням мовних засобів щодо подій, які відбуваються в державі, де він проживає та громадянином якої являється. Такі оціночні судження, відповідно до вимог закону, не підлягають спростуванню та доведенню їх правдивості», – зазначає суд.

Також суд порівняв спроби СБУ посадити за ґрати Мишка з полюванням НКВС на людей за «антирадянську агітацію».

У редакції «Полтавщини» зазначили, що з рішенням суду згодні, але розблоковувати користувача не будуть, оскільки він неодноразово порушив правила сайту.

Раніше сайт «Полтавщина» отримав від кіберполіції пропозицію встановити код для ідентифікації користувачів. У кіберполіції відповіли, що нічого такого не робили.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2074
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду