Інформація на окуповані території: чи варто боятися пропаганди?

Інформація на окуповані території: чи варто боятися пропаганди?

27 Липня 2020
1938
27 Липня 2020
12:50

Інформація на окуповані території: чи варто боятися пропаганди?

1938
Ми не мусимо й не можемо мовити на окуповані території так само, як на внутрішньоукраїнську аудиторію — виходячи бодай із того факту, що обсяг знань про ситуацію в Україні там і там є цілковито різним.
Інформація на окуповані території: чи варто боятися пропаганди?
Інформація на окуповані території: чи варто боятися пропаганди?

Після публікації свого тексту про бажане інформаційне наповнення телеканалу «Дом» побачив у коментарях гнівне: «То ви за пропаганду! Пропаганду пропонуєте влаштувати!»

Тож добре це чи погано — наповнення мовлення на окуповані території матеріалами, які можуть видатися пропагандистськими? Чи не буде це зрада не лише ідеалів, а й професійних стандартів?

Коротка відповідь: ні, не буде. Бо слово «пропаганда» є багатозначним, і все залежить від того, що ми називатимемо пропагандою і вважатимемо за таку.

Зі шкільних років запам'ятався матеріал із західнонімецького журналу «Гутен таг» — цей журнал західні німці видавали російською мовою спеціально для поширення в СРСР (поширення це було дуже обмеженим, але було).

Нібито нічого особливого — всього лише репортаж про те, як школярі однієї із західнонімецьких шкіл роблять журнал. Але за впливом це був нокаут. Бо кожна деталь, кожний аспект просто волали: от як живуть однолітки з того боку залізної завіси! Школярі випускають журнал, справжній журнал, а не якусь стінгазету. Випускають добровільно, із захопленням, а не за наказом чи «комсомольським дорученням». Тексти в журналі — не мантри про досягнення рідної школи та рідної партії й не аматорські віршики про те саме, як це було в радянських шкільних стінгазетах, а про реальні проблеми школярів та шкіл. На фотографіях до статті — кілька школярів за столом разом із учителькою-керівницею. На столі — тексти, фотографії, ножиці, клей — масових комп'ютерів тоді не було навіть у Західній Німеччині. Головне ж — самі школярі та вчителька. Керівниця — молода, модно вдягнена, усміхнена — жодною мірою не нагадувала типову радянську «училку» aka прапорщика у спідниці. Учні — старшокласники — у футболках та джинсах, жодного натяку на радянську шкільну форму, створену мало не за взірцем тюремної роби. У хлопців — досить довге волосся — не як у рок-зірок, але й дуже далеко не за радянськими вимогами до учнів «волосся на два пальці вище від комірця», бо в іншому разі відправлять з уроків стригтися — вже згодом я дізнався, що ті самі «два пальці від комірця» були стандартом для солдатів-строковиків у радянській армії.

Сидять учителька та учні колом, тримаються на рівних. І родзинка: один із учнів та вчителька — із сигаретою в руці. Так, шкідливо — але уявити такі стосунки між учителькою та учнями в радянській школі?!

Цей невеликий і зовсім не політичний матеріал майже до болю змусив відчути радянську задуху й радянську відірваність від усього світу, ненормальність стосунків, що в СРСР вважалися за норму. Він не залишав навіть тіні сумнівів, де краще.

А тепер погляньмо на цей матеріал із погляду класичних журналістських стандартів. І розчаруймося: це були типові вісті з полів. Тобто репортаж про абсолютно буденні, рядові, звичайні й загальнопоширені дії — такі, яких сотні, та рядових, звичайних людей — таких, яких тисячі. Бо, радше за все, такий шкільний журнал був у західній Німеччині не єдиним — принаймні, про це не було сказано. Радше за все, це було правило, а не виняток — подія, яка по суті нічим не виокремлювалася, була звичайною й звичною для тодішньої ФРН. От просто за принципом лотереї на сторінки «Гутен таг» потрапила саме ця школа й саме ці школярі.

Як для західнонімецьких читачів, у цьому не було жодної новини, не було ніякої інформації. «Вкусные обеды готовит жена прапорщика N», — матеріал із таким заголовком я колись читав в одній радянській гарнізонній газеті (прізвище дружини прапорщика й справді було неназваним) — отут було нібито те саме.

Але як для радянських читачів, для яких і виходив «Гутен таг»? А для них це була ціла злива інформації. На цьому звичайному, буденному прикладі вони бачили, яким може бути звичайне, буденне — але нормальне й гідне — життя.

Отут ми й підходимо до першого висновку: те, що є нульовою інформацією для однієї цільової аудиторії — те саме для іншої цільової аудиторії може бути сенсацією, що ламає звичний погляд на речі.

Та ж ідея іншими словами: те, що для нас є звичним, таким, на що ми й уваги не звертаємо — для жителів окупованих територій, загіпнотизованих російською пропагандою, може ставати одкровенням, відкриттям.

І побіжний висновок: здавалося б, суто буденні, побутові подробиці, а зовсім не інформація зі сфери високої політики — саме вони нерідко можуть стати точкою руйнації стереотипів і перегляду ставлення до країни. Й коли наприкінці 1980-х років тодішні студенти масово підтримували ідеї незалежності України, відмови від комуністичних догм та єднання зі світом — для них був важливий не так рівень життя на заході, виражений у кількості автомобілів та якості шляхів, як оцей дух свободи, що проявлявся в повсякденних стосунках.

Перш ніж вести далі, зауважмо: «контрпропаганда» — це теж пропаганда, тільки «контр». І, вважаючи за неприпустиму будь-яку пропаганду, ми, як виходить, відкидаємо з порога й контрпропаганду?

Слово «пропаганда» багатозначне. І, перш ніж погоджуватися з необхідністю пропаганди або відкидати її, варто не підмінювати — хай навіть неусвідомлено — цілковито різні поняття.

Лише одне зі значень слова «пропаганда» несе в собі негативний зміст — це коли пропагандою називають упереджену, неправдиву псевдоінформацію, яку поширюють із метою досягнення якихось нешляхетних, нечесних цілей. Коли аудиторію свідомо намагаються дезінформувати, а не інформувати.

Усі інші значення слова «пропаганда» не несуть у собі жодного змісту, вартого осуду. Так само в юриспруденції є поняття «позитивна відповідальність», тобто свідоме уникання скоєння незаконних дій просто через те, що вони є незаконними — тож слово «відповідальність» далеко не завжди означає ув'язнення, штрафи чи відшкодування збитків. Точнісінько так само й зі словом «пропаганда» — існує позитивна пропаганда. Пропаганда здорового способу життя, уникання давання хабарів — так, це теж пропаганда. Пропаганда масок та дотримання дистанції — так, теж пропаганда. Пропаганда успіхів та досягнень — чом би й ні, коли це реальні, а не вигадані успіхи?

То коли ми, мовлячи на окуповані території, пропагуватимемо реальні переваги України над окупаційними «республіками» — чи буде в цьому порушення якихось стандартів? Ні, не буде, зовсім не буде. Це буде інформація, інформування — те, що абсолютно підпадатиме під ці визначення. Розповідання про реалії України, про які жителі окупованих територій не знають, і ключовим тут буде слово «реалії».

Що ж до журналістських стандартів — то для різних ситуацій, для різних сфер мовлення вони є різними. Ніхто ж не застосовує формули із прискоренням g до тіла, що плаває у воді, правда ж? Отак і тут: інформація для внутрішньої аудиторії та для окупованих земель має різні стандарти. Точніше, одну й ту саму ідею тих стандартів, один і той самий дух — тільки різні способи втілення. Ми не мусимо й не можемо мовити на окуповані території так само, як на внутрішньоукраїнську аудиторію — виходячи бодай із того факту, що обсяг знань про ситуацію в Україні там і там є цілковито різним.

І принагідне запитання: чи багато журналістів знають стандарти, як подавати позитивну інформацію — так, щоби це не було піаром чи рекламою? Бо переважна більшість ЗМІ знаходить найлегший вихід — ніяк: їхні стандарти не передбачають подання позитивної інформації взагалі. От із наших ЗМІ й складається враження, що нібито в Україні майже нічого позитивного геть узагалі ніколи не відбувається; немає позитивного, й усе тут. А в результаті виходить та сама пропаганда в найгіршому розумінні цього слова, причому аж ніяк не проукраїнська. Неправдива картина життя в Україні виходить.

Зрештою, всі журналістські стандарти мають одну мету й один-єдиний кінцевий критерій — правду. Правду й точність. І якщо те, що цілком підпадає під цей критерій, виглядає, як пропаганда — гаразд, хай тоді живе пропаганда!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1938
Читайте також
11.09.2020 11:47
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 673
02.05.2020 14:00
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
4 053
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду