Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну

Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну

8 Травня 2020
7716
8 Травня 2020
15:35

Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну

7716
У матеріалі міністри пишуть, що Росія перетворила перемогу над нацизмом «на культ та інструмент маніпуляцій».
Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну
Голови МЗС України, Латвії, Литви та Естонії опублікували спільну статтю про Другу світову війну

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та його колеги з Литви Лінас Лінкявічюс, Естонії Урмас Рейнсалу та Латвії Едгарс Рінкевичс у День пам’яті та примирення, 8 травня, опублікували спільну статтю, присвячену Другій світовій війні.

Матеріал опублікували в німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, литовському онлайн-виданні LRT та українському виданні «Дзеркало тижня». На сайті «Дзеркала тижня» матеріал вийшов під назвою «Друга світова війна: cпогади як пересторога».

Міністри закордонних справ вшанували пам’ять жертв війни та Голокосту.

Вони нагадали про спроби Радянського Союзу фальсифікувати спогади про Другу світову війну та засудили спроби виправдати пакт Молотова-Ріббентропа. 

Міністри додали, що в наші дні РФ намагається «відбілити Сталіна і його злочини, придушити права людини та побудувати режим на чолі з однією всесильною людиною», а також –  «продовжує генерувати історичні міфи, водночас намагаючись заперечувати незручні історичні факти».

«Замість того, аби визнати, що перемога у Другій світовій та поразка нацизму були заслугою рішучості та жертовності усіх країн-союзників, Росія перетворила цю перемогу на культ та інструмент маніпуляцій», – зазначається в матеріалі.

Із 2014 року Україна відмовилася від радянського формату святкування Дня перемоги. Відтепер увага акцентується на вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, а також усіх жертв війни, що стала найбільш кривавою в історії людства. Радянський культ війни, важливим інструментом якого був День перемоги, переведено в традицію пам’яті про солдат, які загинули за свою батьківщину, нагадування суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом та наголосу на тому, що війна – це лихо, яке руйнує долі звичайних людей, економіку і культуру країн. Відтоді 8 травня в Україні вшановується День пам'яті і примирення, а 9 травня — перемога над нацизмом у Другій світовій війні. Український інститут національної пам'яті у 2016 році розробив інформаційні матеріали для ЗМІ з відзначення цих дат. Зокрема телеканалам варто показувати документальні фільми та не поширювати радянський та російський пропагандистський контент. 

На фото зліва направо: Дмитро Кулеба, Лінас Лінкявічюс, Урмас Рейнсалу та Едгарс Рінкевичс 

Фото: ZN.UA

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7716
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ольга
1419 дн. тому
Министр иностранных дел Германии Хайко Маас и директор Института современной истории Андрес Виршинг в совместной статье для журнала Spiegel назвали национал-социалистический режим Третьего рейха единственным виновником в развязывании Второй мировой войны. "Постоянно предпринимаемая в последние месяцы попытка таким бесстыдным образом переписать историю требует от нас ясной позиции, которая, собственно говоря, вообще не нужна в свете непреложного исторического факта — только одна Германия нападением на Польшу развязала Вторую мировую войну", — говорится в публикации.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду